"Președintele Xi al Chinei, și eu, lucrăm împreună pentru a oferi companiei de telefonie chineze ZTE, o modalitate de a reveni în afaceri, rapid", a anunțat Trump pe reţelele de socializare.

"Prea multe locuri de muncă din China s-au pierdut " a scris Trump fără să menţioneze că joi, dezvoltatorul unei stațiuni de lux din afara orașului Jakarta, sub sigla Trump, a semnat un acord pentru a primi până la 500 milioane dolari în împrumuturi de la guvernul chinez, precum și alte 500 de milioane de dolari din băncile chineze. Afacerea familiei Trump  permite licențierea numelui Trump la această stațiune, care include un teren de golf, restaurante și hoteluri, notează HuffPost

Trump, în ciuda promisiunilor sale din timpul campaniei, că nu va mai face afaceri şi că a renunțat la tot, continuă să profite de ele

  "Ai o afacere bună pentru el, el face o afacere bună pentru tine. Quid pro quo ", a declarat Richard Painter, avocatul de etică al Casei Albe pe vremea președintelui George W. Bush, iar acum candidat din partea democratilor pentru Senat, din partea statului Minnesota.  "Aceasta pare a fi o altă încălcare a clauzei în ceea ce priveşte remunerare, din Constituției", a spus Painter, referindu-se la interzicerea ca președintele să primească plăți din partea guvernelor străine.  Casa Albă nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor de la HuffPost, dacă există o legătură între proiectul "MNC Lido City" și directiva lui Trump privind ZTE.

Ieri, a fost întrebat secretarul adjunct  pe linie de presă,  Raj Shah, dacă proiectul indonezian are vreo legătură cu Organizația Trump. "Nu este ceva despre care pot să vorbesc", a răspuns el.

Organizația Trump, a recunoscut implicarea sa în stațiune, dar nu a răspuns la mai multe  întrebări ale jurnaliştilor  

Telefoanele ZTE au fost deja descrise drept risc de securitate de către comunitatea militară și de informații din S.U.A. Iar în urmă cu două săptămâni, armata a interzis folosirea lor de teamă că ar putea fi folosite pentru a urmări locațiile membrilor serviciului.  Compania, care este deținută în proporție de 33% de întreprinderile guvernamentale chineze, a fost amendată cu 1,2 miliarde de dolari, după ce s-a constatat că aceasta încalcă sancțiunile din S.U.A. împotriva Iranului și Coreei de Nord.

După ce s-a stabilit că oficialii ZTE au mințit despre acțiunile lor, guvernul american a interzis să se cumpere componente din S.U.A. timp de șapte ani – o decizie care a forțat în mod esențial compania să se închidă.

Trump a scris luni după-amiază un nou tweet pe această temă: "ZTE, compania de telefonie chineză, cumpără un procent mare de componente de la companiile din S.U.A. Acest lucru reflectă, de asemenea, acordul comercial foarte mare pe care îl negociem cu China și relația personală cu președintele Xi ".

Noua declarație, totuși, încă nu a abordat chestiunea stațiunii indoneziene și a profitului Organizației Trump care a venit datorită investițiilor chinezești, mai notează sursa menţionată.