Ministrul Apărării, Mark Esper, a declarat public, miercuri,  că se va opune desfășurării armatei americane în teritoriu, teatrul unor  proteste „anti-rasism”,  după moartea lui George Floyd în timpul arestării acestuia de către un ofițer de poliție alb.

„Nu sunt în favoarea declarării unei stări de insurecție”, care i-ar permite președintelui american Donald Trump să desfășoare soldați activi în fața cetățenilor americani și nu rezerviști ai Gărzii Naționale, a declarat Mark Esper în cadrul unei conferințe de presă.

„Opţiunea de a utiliza soldaţi activi nu ar trebui să fie utilizată decât în ultimă instanţă în situaţiile cele mai urgente şi cele mai dramatice. Nu suntem în acest gen de situaţie astăzi”, a adăugat șeful Pentagonului, care a fost criticat dur, cu o zi în urmă, pentru că a vorbit despre străzile americane ca despre un „câmp de bătălie”.

Un înalt responsabil al Pentagonului a declarat, marți, sub protecția anonimatului, că, invocând jargonul military, Mark Esper a justificat utilizarea acestui termen prin trecutul său de ofiţer al Forţelor terestre.

„Aceasta face parte din lexicul militar cu care am crescut. Acesta este ceea ce folosim de rutină pentru a descrie o zonă de operații”, a spus el.

„Nu este o formulă îndreptată împotriva populației și cu siguranță nu împotriva cetățenilor noștri americani, așa cum au sugerat unii”.

Șeful Pentagonului a recunoscut totuși că a greșit apărând lângă Donald Trump, când a fost fotografiat în fața unei biserici cu o biblie în mână, la câteva minute după dispersarea brutală, cu lovituri, bastoane și gaze lacrimogene, a manifestanților care protestau pașnic lângă Casa Albă.

„Fac tot ce pot pentru a rămâne apolitic și pentru a evita situațiile care pot părea politice, a spus el. Uneori reulesc asta,  alteori nu”, a spus Mark Esper.

Donald Trump a anunțat luni desfășurarea a „mii de soldați puternic înarmați” și poliție la Washington, judecând că tulburările din ziua precedentă în capitala federală au fost „o rușine”.

Apelând la guvernatori să ia măsurile necesare pentru „dominarea străzilor” și denunțarea unor acte de „terorism intern”, Donald Trump a promis să restabilească ordinea în Statele Unite.