Evenimentul Zilei > International > Trump deschide încă un TEATRU de RĂZBOI, în plină CRIZĂ nucleară. Un CONTINENT devine BAZĂ pentru ATACURILE SUA
Trump deschide încă un TEATRU de RĂZBOI, în plină CRIZĂ nucleară. Un CONTINENT devine BAZĂ pentru ATACURILE SUA

Trump deschide încă un TEATRU de RĂZBOI, în plină CRIZĂ nucleară. Un CONTINENT devine BAZĂ pentru ATACURILE SUA

SUA sunt pregătite să invadeze un nou continen, este anunțul făcut de mai mulți oficiali americani. Scopul acestei decizii este protejarea oamenilor de ISIS.

Statele Unite intenţionează să-şi consolideze poziţia militară în Africa pentru a-i vâna pe jihadiştii grupării Statul Islamic (SI) care încearcă să se repoziţioneze după căderea “califatului'” de la graniţa dintre Siria şi Irak, anunță mai mulți oficiali americani, .

După eliberarea de sub controlul jihadiştilor a oraşelor Raqqa şi Mosul, "Africa este unul din locurile unde ştim că ISIS (Statul Islamic – n.r.) speră să îşi întărească prezenţa", a afirmat şeful Statului Major al SUA, generalul Joe Dunford, precizează Agerpres. 

"Ştim cât de importante sunt Libia şi Sinai pentru Statul Islamic. Ştim cât de mult au încercat să se stabilească în Africa de Est şi, bineînţeles, acum vorbim şi de Africa de Vest", a adăugat generalul.

"Vom face recomandări secretarului" apărării Jim Mattis şi preşedintelui Donald Trump "pentru repartizarea de unităţi necesare pentru a răspunde nivelului de ameninţare pe care îl evaluăm", a adăugat şeful Statului Major, care urmează să prezideze marţi la Washington o reuniune cu reprezentanţi militari din 75 de ţări pentru "a discuta despre următoarea fază a campaniei militare" împotriva Statului Islamic. 

Vineri, senatorul republican Lindsey Graham a fost şi mai clar. "Războiul este pe cale să se mute. Vom sprijini mai mult acţiunile din Africa", a declarat el presei la capătul unei întrevederi cu Mattis. 

Africa este deja a doua zonă de intervenţie în lume pentru Forţele Speciale ale SUA, după Orientul Mijlociu. Aceste unităţi de elită sunt însărcinate cu pregătirea de militari locali în lupta împotriva terorismului. Ei nu ar urma totuşi să plece în misiune cu militarii locali atunci când există un risc de luptă, a subliniat generalul Dunford. 

Însă aceste reguli de angajament "se vor schimba în cazul operaţiunilor anti-teroriste", a atras atenţia Lindsay Graham, lăsând de înţeles că soldaţii americani de pe teren vor primi permisiunea de a trage primii asupra "ţintelor teroriste", ceea ce nu se întâmplă în prezent. 

Războiul "este pe cale de a se deplasa", a confirmat luni generalul Dunford. "Nu sunt sigur că putem spune că se va deplasa doar spre Africa. Ne confruntăm cu o provocare care se extinde din Africa de Vest până în Africa de Sud-Est", a spus el. 

"Cred că ISIS va încerca să aibă prezenţă fizică şi în alte părţi decât Irakul sau Siria, acum că şi-a pierdut califatul de la Raqqa şi Mosul", a explicat el. 

"De aceea desfăşurăm operaţiuni ca cele din Niger, pentru a ne asigura că forţele locale au capacitatea de a împiedica" Statul Islamic, a adăugat el. 

SUA susţin operaţiunea militară franceză Barkhane din cinci ţări din Sahel (Mauritania, Mali, Ciad, Niger, Burkina Faso), lăsând Franţei sarcina de a conduce lupta împotriva grupărilor islamiste radicale în această regiune cu aliaţii africani. 

SUA oferă în special alimentare aeriană pentru avioanele franceze şi fac schimburi de informaţii cu Franţa. 

Chiar dacă prezenţa militarilor americani în Africa este puţin cunoscută opiniei publice americane, SUA au 6.000 de militari desfăşuraţi în 53 de ţări din Africa, în special în Ciad, Republica Democrată Congo, Etiopia, Somalia, Uganda, Rwanda şi Kenya.