Evenimentul Zilei > International > Trump a CERUT DOUĂ SUPER FRIGIDERE pentru AIR FORCE ONE. Cât costă şi care este motivul
Trump a CERUT DOUĂ  SUPER FRIGIDERE pentru  AIR FORCE ONE. Cât costă şi care este motivul

Trump a CERUT DOUĂ SUPER FRIGIDERE pentru AIR FORCE ONE. Cât costă şi care este motivul

Noile frigidere trebuie să conţină hrană până la 3.000 de mese. Exigenţa e aceea de a nu trebui să facă aprovizionarea cu mâncare în timpul călătoriilor preşedintelui. Extravaganţa costă 24 de milioane de dolari.

Contractul a fost stipulat în decembrie trecut pentru a înlocui două din cele 5 frigidere. Nu e vorba de frigidere normale: trebuie să păstreze, în fapt, până la 3.000 de de mese, garantând călătorii lungi şi posibilitatea de a nu face aprovizionarea de la furnizori locali (evitând astfel orice risc). Instalaţia nu fusese renovată din anii '90, atunci când intraseră în ''serviciu'' cele două Air Force One, fiecare costând 330 milioane de dolari. Comunicatul cifrei costisitoarelor frigidere a fost dat de Pentagon, cu puţin timp înaintea discursului preşedintelui Statelor Unite. O mişcare cu anticipaţie, exact pentru a evita posibile contestări pentru cheltuiala din banul public.

La îndulcirea polemicelor asupra costului excesiv, soseşte o precizare: în ultimii ani au fost necesare frecvente intervenţii de întreţinere, iar instalaţiile nu mai asigurau necesara ţinere la rece a conţinuturilor. Deci e mai bine să  tai scurt coada pisicii schimbând două frigidere (fiecare în valoare de 12 milioane de dolari), pentru a evita prejudicierea mâncărurilor de păstrat pentru preşedinte, stafful său, oaspeţii, oamenii din securitate, şi, bineînţeles, piloţii şi asistenţii de zbor.

Imediat după alegeri, Donald Trump a strâmbat din gură în faţa ordinului dat de predecesorul său, pentru un nou Air Force One, în valoare de 4 miliarde de dolari. Firmei Boeing i-a reproşat că ar fi ridicat prea mult preţul, ameninţând că va renunţa definitiv. Apoi, s-a răzgândit apreciind public calitatea şi serviciile fortăreţei zburătoare prezidenţială. Noul avion, un B747-8, nu va fi gata până în 2020, dar sunt voci care vorbesc de 2024. Vor zbura (fiindcă în realitate sunt două) cu o viteză apropiată celei a sunetului, atingând cota de 0,92 Mach (1.136 km/h) şi vor fi mult mai sigure.

Dar, cât costă un zbor cu aceste avioane speciale? O oră de zbor cu Air Force One de astăzi, potrivit Il Giornale, costă circa 180.000 de dolari. Se pare că pe acelaşi model de Boeing,  închiriat de o societate privată, un zbor costă nu mai mult de 23.000 de dolari pentru o oră. Chiar dacă, bineînţeles, dotările nu sunt aceleaşi. Atât ca siguranţă, cât şi ca felurile şi calitatea  mâncărurilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: