În ultimele zile au apărut mai multe videoclipuri care prezintă intervenții în forță ale poliției împotriva manifestanților pașnici.

Cel mai recent, difuzat joi seară, arată un protestatar respins cu fermitate de un ofițer de poliție în timp ce se confruntă singur cu zeci dintre ei în orașul Buffalo, în extremitatea nordului statului New York.

În materialul video se vede cum  bărbatul, în vârstă de 75 de ani, cade pe spate, lovindu-se puternic la cap, fără ca cineva să-i ofer un ajutor imediat.

O primă declarație oficială spunea că protestatarul, care sângera abundent și  și-a pierdut cunoștința, „s-a împiedicat și a căzut”.

În fața indignării provocate de această reacție, doi polițiști implicați în incident au fost suspendați, iar guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a cerut, vineri, demiterea lor.

Primarul din New York, Bill de Blasio a fost huiduit joi de mii de oameni la o ceremonie pentru comemorarea lui George Floyd, în Brooklyn.

De cealaltă parte a țării, în statul Washington, primarul orașului Tacoma a cerut demiterea ofițerilor de poliție implicați în moartea unui bărbat negru pe 3 martie.

În capitala Washington, unde poliția a dispersat violent o manifestație pașnică lângă Casa Albă, primarul Muriel Bowser l-a chemat vineri pe Donald Trump să retragă forțele federale desfășurate în oraș.

Ministrul Justiției, William Barr, a recunoscut joi că au existat probleme „de lungă durată” cu modul în care poliția americană a tratat minoritatea neagră, dar a apărat cu vigoare aplicarea legii după ceea ce el a numit „crescendo” al violenței la Washington în weekendul trecut.

După zece zile de manifestații în aproximativ 150 de orașe americane, care au cunoscut un ecou larg în străinătate, multe mitinguri erau încă așteptate vineri, în special la New York și mulți s-au întrebat despre amploarea pe care le vor lua în weekend.

Jafurile survenite la începutul protestelori în mai multe orașe s-au oprit, iar protestele din ultimele două zile s-au desfășurat în general cu calm. Mai multe orașe, inclusiv Washington, Seattle și Los Angeles, au ridicat starea de urgență, dar nu și New York, unde va fi menținută până duminică seara.

Donald Trump, care continuă să solicite restabilirea ordinii publice, a cerut, vineri, din nou statelor care nu au făcut acest lucru, precum New York, să solicite întărirea Gărzii Naționale.

Cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale, el a legat în mod surprinzător protestele cu speranțele sale de redresare a economiei, după o scădere surprinzătoare a șomajului în luna mai.

„Sper că George (Floyd) ne privește de sus crezând că ceea ce se întâmplă în țară este grozav. Este o zi minunată pentru el, este o zi minunată pentru toți”, a spus președintele Statelor Unite.

O mare demonstrație se profilează deja la sfârșitul lunii august la Washington: la o ceremonie în memoria lui George Floyd, joi, în Minneapolis, reverendul Al Sharpton a chemat la un marș în capitala americană,  la aniversarea „marșului din Washington” condus de Martin Luther King la 28 august 1963.