Militari ai celor două superputeri asiatice s-au angajat în mai multe ciocniri de-a lungul celor 3500 de kilometri ai frontierei lor comune, în special în regiunea de mare altitudine Ladakh, situată în nordul Indiei.

„Am informat India și China că Statele Unite sunt pregătite, dispuse și capabile să facă o mediere sau să arbitreze disputa lor frontalieră care face ravagii în prezent”, a postat pe Twitter Donald Trump.

În conformitate cu mai multe surse din domeniul securității din India, citate de France Presse, sute de soldați chinezi și indieni sunt masați într-un sector din Ladakh, considerat de India ca teritoriu al său, fapt contestat însă de către China.

De asemenea, cu două săptămâni în urmă, în regiunea Sikkim din estul Indiei, militari aparținând ambelor țări au fost răniți într-o confruntare cu pumni și pietre, într-un alt sector de frontierei comune.

De atunci, nici o informație despre noi violențe nu a mai apărut în spațiul public.

Donald Trump și-a mai oferit și anul trecut oficiile de mediator între India și Pakistan, în legătură cu disputa legată de regiunea Kașmir. New Delhi, care consideră acest subiect drept o problemă bilaterală, a respins oferta Washingtonului.

Săptămâna trecută, Alice Wells, responsabilă pentru regiunea Asia de Sud-Est din cadrul Departamentului american de Stat, a afirmat că ciocnirile dintre India și China sunt un semn al faptului că Beijingul încearcă să tulbure echilibrul regional și a făcut la „rezistență” în fața acestei tentative.

În 2017, militari indieni și chinezi s-au confruntat timp de 72 de zile, față în față, pe platoul himalayan strategic din regiunea Bhutan.

În final, negocierile au dus la o dezangajare militară a părților.

India și China au mai multe litigii teritoriale, în sectoarele Ladakh și Arunachal Pradesh.

Cele două țări s-au confruntat într-un război fulger în 1962, în care soldații indieni au fost invinși rapid de cei chinezi.