În cursul dimineţii , numeroși agenți în ținută anti-revolte au fost desfăşurate pe străzile din capitala Statelor Unite. Împrejurimile Casei Albe au fost complet închise de cordoanele de poliţie.

Atâta timp cât eu sunt președintele vostru, nu va exista nicio „ zonă autonomă”la Washington DC. Dacă vor încerca, vor face față unei forțe substanțiale”, a scris pe Twitter președintele american.

Cu o zi în urma acestor declarații, câţiva manifestanţi au încercat să ridice o tabără în jurul preşedinţiei americane, pe modelul zonei fără poliţie create la Seattle în cadrul mobilizării împotriva violenţelor poliţieneşti şi „rasismului”.

Pe biserica episcopală St. John, acest grup a scris „BHAZ”, de la „Black House Autonomous Zone” (zona autonomă a Cesei Negre), însă poliţia a dispersat rapid acest mic grup.

Separat, manifestanți au încercat să doboare o statuie situată în faţa Casei Albe a fostului preşedinte Andrew Jackson, care susţinea sclavia.

Și aici, poliția a fost nevoită să intervină. „Ei au făcut  o treabă bună, mulţi oameni sunt în închisoare acum”, a declarat Donald Trump în fața presei,  înainte de a porni într-o vizită la frontiera de sud în Arizona.

„Avem în vedere condamnări mari cu închisoarea pentru acești vandali, , tâlhari, anarhiști și agitatori”, a spus Donald Trump.

„Aceștia sunt oameni răi carora nu le place țara aceasta, nu iubesc țara”, a adăugat el.

În cealaltă parte a țării, autoritățile din Seattle doresc să se poarte mai cu mănuși cu  „zona autonomă”, după ce poliția a deschis focul, acțiune soldată cu un mort și un rănit în această zonă unde poliția nu a fost binevenită timp de două săptămâni.

„Este vremea ca oamenii să se întoarcă la casele lor”, a declarat primarul Jenny Durkan, pentru „a restabili ordinea şi a elimina violenţa în cartierul Capitol Hill”.

Autorităţile au optat pentru dialogul cu organizatorii şi nu intenţionează să apeleze la forțele de ordine pentru a elibera zone,  a precizat ea.

Donald Trump. Furios, i-a criticat pe primarul din Seattle și pe guvernatorul statului Washington, Jay Inslee pentru modul cum au gestionat această zonă.

„Terorişti din interior au preluat controlul asupra Seattle, condus de democraţi ai stângii radicale”, a scris liderul de la Casa Albă,pe Twitter,  în urmă cu 12 zile.