Consilierul special, ținut de regulile și limitele anchetei sale, a rămas în litera raportului său, partea publică, respingând restul de speculații și întrebări, cu 2-3 excepții, în timp ce fiecare dintre părți a încercat să valorifice politic această audiere.

 

Am văzut în detaliu audierea din fața Comisiei pentru serviciile de informații – audiere publică, și secvențe din audierea în fața Comisiei juridice. Pentru cineva nefamiliarizat cu raportul lui Robert Muller, impactul ar fi putut fi important și multe elemente notate în raport au fost aduse în prim plan și au relevat comportamentul nepotrivit, caracterul defectuos al președintelui și anumite elemente și capete de probă vizând infracțiuni pe care consilierul special nu le-a putut proba dincolo de orice dubiu cu precădere din cauza mandatului său limitat și a lipsei de răspunsuri ale președintelui Donald Trump.

 

Pentru cei familiari cu proiectul, declarațiile clare marchează câteva adevăruri: Donald Trump nu a fost cinstit în răspunsuri, nu a vrut să participe la audierea cu consilierul special față în față și și nu a răspuns, în general, la nici o întrebare a acestuia. Multe elemente sunt ocultate din anchetă, fiind obiectul altor anchete ale diferitelor parchete iar FBI continuă să urmărească cazul interferenței Rusiei în alegeri, care are loc și azi. Nou este faptul că, dacă Donald Trump nu ar fi fost președinte, cu imunitățile și privilegiile aferente, dar și după ce va părăsi funcția, investigații penale vor fi lansate mai departe împotriva sa, ne spune Muller.

 

Raportul a determinat o abordare republicană fermă, dar nu neapărat entuziastă: cazul s-a închis, nu a apărut nimic nou, să mergem mai departe. Spun nu neapărat entuziastă, pentru că lovitura de imagine rezultată din audiere e importantă, și atacă un număr de poziții ale Președintelui Trump: a fost o investigație reală, un caz puternic, cu date și probe care au dus la arestări i condamnări ale oamenilor de bază din campania sa și de după, din administrația sa, un caz neterminat din cauza limitărilor mandatului, a imunităților președintelui și a instrumentarului avocaților care l-au protejat pe președinte, dar Muller nu l-a exonerat pe Trump de fapte penale, nici măcar de obstrucționarea justiției – ofensă federală – iar tema va fi reluată după părăsirea mandatului. Pentru alte categorii de posibile infracțiuni, ele nu au putut fi abordate deoarece nu intrau în mandatul consilierului special Muller.

 

Și Președintele Donald Trump a ieșit cu o opinie deloc entuziastă, și chiar binecunoscuta bravadă de imagine pe care o face de obicei a fost cu câteva tonuri mai jos decât se întâmpla de obicei. Nu că Președintele Trump și-ar fi pierdut aplombul. Președintele a fost extrem de mulțumit că nu au apărut fapte și elemente noi în audiere, așa cum își dorea și cum a fost instruit de către Departamentul Justiției – condus de un apropiat al lui Trump – consilierul special.

 

Pe de altă parte, Donald Turmp a fost extrem de nemulțumit de lovitura de imagine primită în prag de nouă campanie electorală de realegere. Exonerarea totală a dispărut, la fel și vânătoarea de vrăjitoare care nu se dovedește, din contra, iar teoria conspirației clamată a fost destrămată prin acte și fapte foarte exacte. Mai mult, Robert Muller III nu mai poate fi contestat și delegitimat – deși s-au încercat atacuri colaterale la echipa sa.

 

Deci investigația stă în picioare și afirmă lucruri foarte clare și grave, fapte ce ridică suspiciuni, dubii și elemente ce rămân ascunse pentru moment publicului, dar care reclamă noi investigații și acoperirea golurilor ce rezultă din anchetă, un anunț foarte clar că investigații noi vor urma, fiind aduse în fața Congresului persoanele și martorii cheie care au stat la baza investigațiilor lui Muller și care nu mai sunt ținuți de reguli și limitări în declarațiile lor. Și găurile negre din raport, ca și cele din limitările mandatului Muller ar putea fi acoperite. O bătălie juridică dură se lansează astăzi, după audiere.

 

Într-adevăr, în drumul spre eventuala demitere a președintelui, prin procedura de impeachment, audierea lui Muller a fost relevantă mai ales prin marcarea temelor pe care nu le-a putut aborda, prin probele pe care nu le-a putut avea și prin infracțiunile pe care nu le-a putut urmări pentru că nu intrau în mandatul său. Asta a fost miza esențială a democraților. Nicidecum aceea de a aduce fapte noi, speculații sau declarații ale lui Muller. Acum unii democrați s-au convins că e necesar pasul următor, și toată lumea e convinsă că noi investigații sunt necesare și e nevoie de o serioasă inventariere a tuturor golurilor din ancheta penală într-o anchetă a Congresului care să împingă lucrurile mai departe, să afle și să dezvăluie ce lipsește din raport.

 

Miza e importantă. Foarte importantă. E vorba despre un președinte despre care există toate premizele să fi colaborat cu Rusia, un stat străin, pentru alegerile prezidențiale, făcând chiar afaceri profitabile cu aceasta – Trump Tower – și promițând în schimb ridicarea sancțiunilor, un fapt ce nu-i aparținea ca atribuții și nu-l putea negocia ca președinte, pentru că e un atribut ce revine Congresului. În plus, un președinte care pare să fi obstrucționat justiția – există elementele și premizele dar nu o demonstrație deplină, dincolo de orice dubiu. Implicarea în noi anchete și aducerea elementelor ce lipsesc, de data asta fapte suplimentare, pot convinge restul democraților, în primul rând pe președintele Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, că merită declanșată procedura de impeachment care-l va aduce pe Trump la audiere și îl va pune să dezvăluie toate detaliile în fața Congresului, prin probe, mărturii și elemente solicitate de către Legislativ, transformat în comisie de anchetă pentru Președinte. Iar aici, declanșarea procedurii de impeachment ar putea aduce toate aceste elemente.

 

Totuși democrații nu vor să riște nimic, în nici un caz alegerile din 2020. De aceea nu insistă pe impeachment pentru moment, așteaptă noile probe din investigațiile viitoare legitimate de lipsa de acces la datele Comisiei Muller și lipsa de probe în fapte pe care comisia Muller nu le-a putut investiga. Simplu acces la Trump și la celelalte elemente ale investigației ce-l privesc pe președinte – membri ai staffului trecut și actual, acces la avocații săi, acces la proces direct și date din administrație, dacă se ajunge într-o asemenea fază, pot crea prejudicii majore Partidului Republican. Iar absența acestor date îi poate îngropa pe Democrați. De aceea e vorba despre un acord fin pe care doar pașii următori ai șahului politic de la Washington DC îl vor putea determina. Și efectele audierii în sondajele de opinie ce urmează.