Evenimentul Zilei > International > Trump o „dă la pace” cu Mexic și Canada
Trump o „dă la pace” cu Mexic și Canada

Trump o „dă la pace” cu Mexic și Canada

Preşedintele american Donald Trump a semnat un nou acord comercial trilateral negociat, mai multe luni, cu Mexic

Acesta este ultimul act dintr-un foarte lung proces care a început de la instalarea miliardarului republican la Casa Albă, în ianuarie 2017, până la adoptarea finală de către Congresul american, la mijlocul lui ianuarie, a Acordului dintre SUA, Mexic şi Canada.

„Astăzi, punem capăt în sfârşit coşmarului ALENA”, a declarat Donald Trump în timpul ceremoniei de semnare la Casa Albă, cu referire la precedentul acord care lega cele trei ţări din 1994, dar pe care el îl critica vehement, estimând că acesta a costat economia americană prea multe locuri de muncă.
În schimb, el a promis „un viitor glorios” industriei americane datorită acestui acord.

Noul text este o toaletare a ALENA din 1994. El prevede de exemplu inovaţii în materie de mediu, însă trebuie mai ales să reducă diferenţele de tratament între lucrătorii din cele trei ţări, pentru a evita delocalizările masive.

Tratatul, cu amendamente, a fost deja ratificat la 10 decembrie de Mexic şi ar urma să fie semnat cu mare dificultate de Canada în următoarele săptămâni. Guvernul lui Justin Trudeau a lansat luni ratificarea parlamentară a acordului, îndemnând opoziţia să-l aprobe rapid.

Camera Reprezentanţilor din SUA, majoritar democrată, a consimţit să-şi da acordul în decembrie, la finalul unor lungi discuţii cu Administraţia Trump şi cu preţul a numeroase amendamente la textul dezvăluit iniţial în 2018. Senatul a votat acordul la 16 ianuarie, iar semnătura preşedintelui nu este decât o formalitate.