Trump lovește dur în Mexic. Sunt teroriști! Reacția ministrului de Interne mexican

Trump lovește dur în Mexic. Sunt teroriști! Reacția ministrului de Interne mexican

Ministrul mexican de Externe s-a indignat și a cerut Washington-ului precizări

Președintele Statelor Unite și-a anunțat intenția să clasifice cartelurile mexicane ale drogurilor, acuzate că au masacrat recent nouă membri ai unei comunități americane de mormoni din Mexic, ca „organizații teroriste”.

El a precizat aceasta în cadrul unui interviu acordat jurnalistului conservator Bill O’Reilly.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Lucrez la asta de 90 de zile. Desemnările nu sunt atât de ușoare, există un întreg proces și suntem în mijlocul acestui proces ", i-a declarat Trump lui Bill O'Reilly, fost prezentator vedetă la Fox Fox și apropiat de președinte.

Ministerul mexican de externe a declarat că a contactat autoritățile americane "pentru a înțelege conținutul și sfera de aplicare" a acestui mesaj.

Mexicul a spus că dorește „o întâlnire la nivel înalt cât mai curând posibil” pentru a-și confrunta punctul de vedere cu cel al Statelor Unite, a adăugat diplomația mexicană, scrie AFP.

Ministrul de externe, Marcelo Ebrard, a fost mai virulent: „Mexicul nu va admite niciodată nicio acțiune care să însemne încălcarea suveranității sale”.

„Vom acționa ferm”, a scris el pe Twitter. "Am comunicat deja această poziție în Statele Unite și hotărârea noastră de a face față criminalității organizate transfrontaliere", a spus el.

La începutul acestei luni, trei femei și șase copii dintr-o comunitate mormonă din SUA din nordul Mexicului au fost masacrați într-un atac atribuit cartelelor extrem de influente din regiunea de frontieră.

Washington-ul a cerut Mexicului „să declare război” acestor carteluri, iar Donald Trump explicase că Statele Unite sunt gata să-și ajute vecinul din sud în acest sens.

Autoritățile mexicane sunt acuzate în mod regulat că sunt depășite de răspândirea violenței cartelurilor din această țară.

Cu aproximativ 26.000 de decese de la începutul anului în Mexic, legate de reglarea de conturi între carteluri, un nou record de violență ar putea fi bătut în acest an.