Adjunctul ministrului american al Justiţiei a discutat în 2017 despre posibilitatea îndepărtării lui Donald Trump de la putere, bazându-și argumentația pe o prevedere din Constituţie, a confirmat un fost înalt responsabil al FBI într-un interviu difuzat duminică.

Un influent senator republican, Lindsey Graham, a considerat necesară demararea unei anchete de către Congres pentru a stabili dacă este vorba într-adevăr de o „tentativă de lovitură de stat administrativă.”

Andrew McCabe, care a asigurat interimatul la conducerea poliţiei federale, a declarat într-o intervenţie la canalul CBS că ministrul adjunct al justiţiei, Rod Rosenstein, „era – în acel moment- foarte îngrijorat cu privire la preşedinte, la capacitatea sa, la intenţiile sale.”

Andrew McCabe a adăugat că era „foarte neliniştit” faţă de viitorul anchetei vizând eventuala complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016.

Au existat „discuţii asupra Amendamentului 25” din Constituţie, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a guvernului să-l declare pe preşedinte „inapt” să-şi îndeplinească atribuţiile, a declarat McCabe.

Rod Rosenstein, care superviza ancheta rusă, „a ridicat pur şi simplu acest punct şi l-a discutat cu mine, întrebându-se câţi membri ai cabinetului ar fi în măsură să susţină un astfel de efort.”, a spus el.

Era vorba „de a număra voturile, voturile posibile", a adăugat McCabe.

În septembrie, mai multe posturi media au informat despre aceste discuţii, dar aceasta este prima confirmare făcută de către unul dintre participanţi.

Rod Rosenstein a dezmințit că ar fi dorit înlăturarea preşedintelui. 

Joi, în cursul difuzării primelor extrase din acest interviu, preşedintele Donald Trump contraatacase pe Twitter: „Şeful interimar al FBI dezonorat, Andrew McCabe, pretinde că ar fi 'un sărman îngeraş', în timp ce el a jucat un rol important în farsa rusă.”, referindu-se la ancheta derulată de procurorul special Robert Mueller cu privire la eventuala complicitate între echipa sa de campanie şi Moscova, informează Agerpres.