Comisia Federală de Comunicații (FCC) a decis luni că o stație radio cu sediul în Mexic deținută în parte de Phoenix TV – unul dintre organele de propagandă ale regimului comunist chinez – trebuie să-și încheie emisia din cauza mușamalizării legăturilor sala cu China, scrie Washington Free Beacon. Un articol preluat de Tribuna Românească.

Anterior deciziei FCC, stația radio exploata o lacună care permite difuzarea conținutului produs în Statele Unite prin turnuri radio străine, cum ar fi cele din Mexic. Phoenix TV, cu sediul central în California, și-a produs conținutul editorial intern și apoi a folosit stația mexicană mai puternică pentru a transmite peste granița SUA.

FCC a refuzat licențierea acelei stații radio, XEWW-AM, pentru că a „omis să includă în aplicația lor un participant cheie, Phoenix Radio, care produce programe Mandarin în studioul său”, a dezvăluit agenția. Phoenix Radio, filiala radio a Phoenix Tv, folosea stația pentru a transmite propagandă chineză în Sudul Californiei, încălcând statutele FCC.

În luna aprilie, Sen. Ted Cruz (R., Texas) a depus eforturi susținute pentru a închide postul de radio. A introdus o legislație prin care a expus modul în care Phoenix TV a folosit o serie de profile corporate pentru a cumpăra stația radio mexicană și pentru a o folosi pentru a transmite propagandă comunistă chineză în Statele Unite.

„Decizia de astăzi trimite un mesaj important lumii, potrivit căruia Statele Unite nu vor permite Chinei să exploateze lacunele FCC și să-și răspândească propaganda folosind undele noastre radio. Și mai important, această decizie este un pas esențial în combaterea eforturilor Partidului Comunist chinez de a controla ceea ce văd, aud și gândesc americanii”.

Hotărârea FCC îi acuză pe proprietarii XEWW-AM că au încercat să ascundă legăturile postului cu Phoenix TV. FCC a declarat că cererea de licențiere a postului nu a dezvăluit rolul Phoenix TV în producerea emisiunilor postului. Licența a fost refuzată pe acest fundament. Deși stația radio poate retrimite cererea de licențiere la o dată ulterioară, este posibil să fie respinsă datorită îngrijorării cu privire la distribuirea propagandei regimului comunist chinez.