Citând surse din cadrul administrației Trump, fără a le numi, New York Times scrie că secretarul de stat pentru Apărare, Patrick Shanahan, a prezentat acest plan la o reuniune a consiliderilor pentru securitate ai președintelui.

Casa Albă nu a comentat articolul din ziarul american. La fel, și Pentagonul.

Tensiunile dintre Iran și Statele Unite au crescut de când Trump a retras SUA din acordul internațional prvind programul nuclear al Teheranului și a impus sancțiuni noi.

Administrația Trump intenționează să convingă regimul islamist să accepte un acord mai cuprinzător al armelor și a trimis în Golful Persic un portavion și bombardiere B-52, afirmând că trupele americane din zonă sunt amenințate.

În replică, Iranul a afirmat că Statele Unite s-au angajat într-un „război psihologic”, au numit prezența lor militară „o țintă” mai degrabă decât o amenințare și a declarat că nu va permite ca exporturile sale de petrol să fie blocate.

New York Times a scris că printre participanții la reuniunea în care a fost prezentat noul plan militar s-au numărat consilierul pentru securitate al lui Trump, John Bolton, directoarea CIA Gina Haskel, directorul National Intelligence Dan Coats și șeful Statelor Majore reunite generalul Joseph Dunford.