Evenimentul Zilei > International > Trump a semnat decretul. Se redeschid agențiile guvernamentale federale, dar doar temporar
Trump a semnat decretul. Se redeschid agențiile guvernamentale federale, dar doar temporar

Trump a semnat decretul. Se redeschid agențiile guvernamentale federale, dar doar temporar

Donald Trump a semnat decretul pentru reluarea temporară a activităţilor agenţiilor guvernamentale federale, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Este vorba de o măsură în contextul impasului bugetar, informează Associated Press. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite nu și-au primit salariile, în urma blocajului generat de solicitarea de către președinte de fonduri pentur construcția zidului la granița cu Mexicul.

Decretul prezidenţial prevede fonduri pentru agenţiile guvernamentale până pe 15 februarie. În această perioadă, Donald Trump va continua negocierile cu liderii opoziţiei democrate pentru a obţine 5,7 miliarde de dolari în scopul construirii zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Documentul a fost aprobat rapid de Senat şi de Camera Reprezentanţilor, informează aceeași sursă.

Preşedintele ar putea decreta starea de urgenţă la frontieră pentru a putea aloca singur bani construirii zidului, dar o astfel de situaţie ar fi contestată în instanţă.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate începând din 22 decembrie 2018 din raţiuni bugetare. Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord penttur finanțarea zidului la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect promis în campania electorală din 2016.

Trump anunțase de vineri că a ajuns la un acord temporar pentru încetarea celui mai lung blocaj guvernamental din istoria Statelor Unite. "Sunt foarte mândru să anunţ astăzi că am ajuns la o înţelegere pentru a pune capăt blocajului guvernamental şi pentru a redeschide agenţiile federale", a declarat liderul de la Casa Albă. Măsurile vor fi active însă doar până în 15 februarie.  

Dacă Donald Trump nu va ajunge la niciun acord cu liderii din Congres, blocajul bugetar ar reapărea după această dată. "În cazul în care nu vom reuşi să ajungem la un acord corect cu liderii Congresului, agenţiile guvernamentale fie îşi vor înceta din nou activităţile pe 15 februarie, fie voi folosi prerogativele pe care mi le conferă Constituţia SUA pentru a aborda această situaţie de urgenţă", a afirmat Donald Trump cu ocazia semnării decretului, conform aceleiași surse.