Ca să contrabalanseze amenințarea pe care o reprezintă armele secrete ale lui Putin, în primul rând rachetele hipersonice, Statele Unite investesc sume uriașe. Washington-ul intenționează să doteze forțele armate cu sute sau chiar mii de astfel de rachete de cinci ori mai rapide decât viteza sunetului, scrie Karl Grossman pe counterpunch.org.

„Pe 19 martie 2020, S.U.A. a efectuat primul său test cu rachete hipersonice de la baza sa Missile Range de pe Kauai, în arhipelagul Hawaii”.

Din câte se pare, militarii americani sunt de-a dreptul încăntați de aceste noi rachete. Într-un articol scris anul trecut pe site-ul Institutului Naval al SUA, locotenentul Andrea Howard din Marina Statelor Unite notează: „integrarea specifică a armelor hipersonice pe submarinele marinei americane, Statele Unite ne-ar asigura un avantaj pentru dezvoltarea celor mai rapide și mai precise arme din lume.

Armele hipersonice se deplasează cu o viteză  mai mare de Mach 5 – adică de cel puțin cinci ori viteza sunetului, în jur de 3.600 mph sau o milă pe secundă”.

Nu e singurul avantaj, scrie Howard. „În primul rând… un kilogram de  explozibil livrat cu precizie și o viteză de câteva oti mai mare decât viteza sunetului poate fi mai distructiv decât un kilogram de TNT.

În al doilea rând, faptul că zboară la joasă altitudine ajută la mascarea HCM-urilor [rachete hipersonice de croazieră] atunci când traiectoria ia în calcul  curbura Pământulu”. Astfel, aceste rachete „sunt în mare parte invizibile pentru radarele de avertizare timpurie.

Și al treilea… pot fi manevrate în timpul zborului, spre deosebire de previzibilele  rachete balistice,  ceea ce le face mai greu de interceptat, chiar dacă sunt detectate”.

De altfel, expertul american nu se zgârcește cu laudelele: „Armele hipersonice sunt o tehnologie care schimbă regulile jocului, fiind capabile să lovească oriunde pe glob în mai puțin de o oră”.

Ca să-și convingă cititorii că SUA trebuie să se doteze cât de curând cu asemenea rachete hipersonice, Howard amintește despre faptul că că „președintele rus Vladimir Putin a vprbit despre șase noi  rachete hipersonice,  pe care le consideră „invincibile”,  în discursul rostit  ăn martie 2018 despre „starea națiunii”.

„Rusia a testat cu succes racheta hipersonică aer-sol”, numită Kinzhal, folosind avionul de luptă MIG-31, iar acum   „montează rachete Kinzhal pe bombardierul strategic Tu-22M3”. Articolul precizează, de altfel,  că și „China lucrează la tehnologii hipersonice”.

După toată această pledoarie, concluzia lui Howard vine firesc: “aceste arme  vor determina cine este suficient de „prompt” în conflictele din secolul XXI”.

Dar Howard nu e singurul încântat de aceste arme ultra-moderne. Un alt articol, publicat de această dată în Aviation Week & Space Technology avansează ideea că se pot produce rachete suficient de accesibile, astfel încât să poată fi achiziționate „sute sau chiar mii” de unități.

În SUA se lucrează, de altfel, la foc continuu pentru ca forțele armate să-și recapete supremația militară amenințată de ruși și chinezi.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE