Evenimentul Zilei > International > GREȘELILE sale au REPERCUSIUNI GRAVE. Prim-ministrul i-a SOLICITAT DEMISIA
GREȘELILE sale au REPERCUSIUNI GRAVE. Prim-ministrul i-a SOLICITAT DEMISIA

GREȘELILE sale au REPERCUSIUNI GRAVE. Prim-ministrul i-a SOLICITAT DEMISIA

La solicitarea lui Justin Trudeau, ambasadorul Canadei în China, John McCallum, care a fost nevoit să-şi ceară scuze după o serie de afirmaţii polemice în afacerea Huawei, a demisionat, a anunţat sâmbătă prim-ministrul canadian, relatează AFP.

 „Ieri (vineri – n.r.) seară i-am cerut lui John McCallum să-mi prezinte demisia din postul său de ambasador al Canadei în China şi i-am acceptat-o”, a precizat Trudeau într-un comunicat.

Adjunctul şefului misiunii Canadei la Beijing, Jim Nickel, va reprezenta de acum Canada în China în calitate de însărcinat cu afaceri.

După arestarea la Vancouver a directoarei financiare a grupului de telecomunicaţii chinez Huawei, Meng Wanzhou, pe 1 decembrie anul trecut, relaţiile între Ottawa şi Beijing nu au încetat să se deterioreze.

Miercuri, într-o întâlnire cu jurnaliştii chinezi în apropiere de Toronto, McCallum a declarat că apărarea directoarei Huawei dispune de „un dosar foarte solid” pentru a se opune extrădării sale. El a enumerat mai multe puncte care ar pleda în favoarea ei, evocând în special „implicarea politică a lui Donald Trump” în dosar, scrie Agerpres.

Aceste afirmaţii diplomatice au făcut mare vâlvă în Canada, liderul opoziţiei conservatoare Andrew Scheer solicitând chiar ca Justin Trudeau să îl concedieze pe diplomat. Acesta a dat înapoi joi, afirmând că s-a exprimat greşit şi că îşi regretă declaraţiile.

Potrivit unui cotidian canadian, ambasadorul a mai declarat vineri, pe marginea unui dineu caritabil, că ar fi „foarte bine pentru Canada” dacă Washingtonul ar renunţa la cererea de extrădare a lui Meng Wanzhou.

Aflată în libertate sub supraveghere de la începutul lui decembrie la Vancouver, unde dispune de două locuinţe luxoase, Meng Wanzhou va compărea pe 6 februarie în faţa unui judecător canadian, pentru o primă audiere în cadrul procedurii de extrădare lansate de SUA.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.