Incidentul, menit să provoace Statele Unite, s-ar fi putut transforma în al treilea Război Mondial.

Statele Unite și Coreea de Nord au avut mai multe confruntări militare de la sfârșitul războiului din Coreea, dar puține au fost la fel de periculoase precum confiscarea navei USS Pueblo și a echipajului ei.

Pe 23 ianuarie 1968, nava USS Pueblo din Al Doilea Război Mondial se afla în apele internaționale la aproximativ șaisprezece mile în largul coastei de est a Coreei de Nord. Nava, echipată de Marina SUA și Agenția Națională de Securitate a SUA, a fost dotată pentru a spiona Coreea de Nord, realizând „supraveghere navală și colectare de informații în sprijinul obiectivelor de inteligență națională cu prioritate înaltă” și pentru a „colecta fotografii, acustice, hidrografice, și alte materiale de informații”.

În ciuda istoriei provocărilor din Coreea de Nord, nava și cei optzeci și trei de oameni ai ei nu erau pregătiți pentru atacul care a urmat.

Deși căpitanul de pe Pueblo, Lloyd M. Bucher a ordonat ridicarea anumitor steaguri care să arate că era într-o misiune de cercetare, nava a fost interceptată de o navă coreană de război cu lansatoarele de rachete îndreptate direct spre ea.

La aceasta s-au adăugat câteva nave torpiloare și două avioane MiG-17. Nord-coreenii au deschis focul, rănindu-l pe căpitanul Bucher și alți 17 membri ai echipajului și ucigând un marinar american.

Pentru a nu fi uciși cu toții, căpitanul s-a predat. Nord-coreenii au preluat vasul.

Este singura navă americană preluată cu forța și deținută de către un stat străin și se află la Muzeul de Război din Pyongyang.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric