Decanul Facultăţii de Teologie, Bogdan Moise, fusese achitat, în primă instanță, și de judecătorii Tribunalul Constanţa. Conform DNA, „în perioada 2013 – 2015, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de şase declaraţii pe propria răspundere, pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menţionat mai sus“.

„Ulterior, conducerea Universităţii «Ovidius» Constanţa, acţionând fără vinovăţie, i-a acordat inculpatului titlurile de lector, respectiv conferenţiar universitar, şi l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 – iunie 2017, a unor plăţi ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 de lei”.

DNA menționa că, în demersurile sale infracţionale, în anul 2013, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin a beneficiat de ajutorul inculpatului Moise Bogdan, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa. Concret, inculpatul Moise Bogdan, având şi calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universităţii Constanţa cu verificarea criteriilor de promovare a candidaţilor, a declarat pe proprie răspundere că inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin îndeplineşte condiţiile respective, ceea ce a condus la consecinţele prezentate mai sus“, se mai arată în documentele procurorilor anticorupție.

De menţionat că, anterior trimiterii lui Moise în judecată, procurorii Anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Bogdan-Florin Chiriluţă. El  a recunoscut comiterea faptelor, acceptând încadrarea juridică, precum şi forma de executare a acesteia, respectiv doi ani şi trei luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de patru ani.

“Curtea de Apel Constanța a decis, astăzi,  respingerea apelului formulat de DNA, contra deciziei Tribunalului Constanța, care prevedea achitarea preotului Moise de acuzele de infracțiuni de corupție. Decanul Facultății de Teologie din Constanța, preotul Bogdan Moise, a fost achitat definitiv de acuzele aduse de către DNA Constanța. Prin urmare, părintele Moise Bogdan nu a săvârșit nici o faptă de corupție, așa cum era acuzat de DNA”, a transmis, cu puțin timp în urmă, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.

Te-ar putea interesa și: