Evenimentul Zilei > Economie > Trenuri cu hidrogen urmează să fie testate în România. Ideile ministrului transporturilor
Trenuri cu hidrogen urmează să fie testate în România. Ideile ministrului transporturilor

Trenuri cu hidrogen urmează să fie testate în România. Ideile ministrului transporturilor

România va testa trenurile cu hidrogen, a anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, vorbind de o tehnologie nouă și promițătoare. "Aș vrea să dezvoltăm un proiect de trenuri pe hidrogen și am avut discuții cu industria”, a spus ministrul Transporturilor.

În România se vor testa trenurile cu hidrogen, a anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, vorbind de o tehnologie nouă și promițătoare.

”Aș vrea să dezvoltăm un proiect de trenuri de hidrogen

„Aș vrea să dezvoltăm un proiect de trenuri pe hidrogen și am avut discuții cu industria, dar m-aș bucura să fim „early-adopters”, ca să folosesc un termen din domeniul start-upurilor de IT, adică să luăm o tehnologie în fază incipientă”, a declarat ministrul Transporturilor Cătălin Drulă.

Cătălin Drulă a mai spus: ”Trenurile cu hidrogen ne-ar permite să folosim bani europeni și să atingem obiectivele globale. Asta ne-ar permite să folosim bani europeni și să atingem obiectivele globale europene în ceea ce privește emisiile de carbon”, potrivit hotnews .

Trenurile pe hidrogen vor rămâne de nișă, pentru că, deși sunt ecologice și silențioase, sunt mult mai scumpe decât trenurile electrice.

Suplimentar, hidrogenul ocupă un volum mult mai mare decât diesel-ul și deci un tren pe hidrogen nu are o autonomie mare și nici nu sunt fezabile pentru viteze de peste 140 km/h.

Ţările care stau cel mai bine la trenuri pe bază de hidrogen sunt Olanda, Germania, Austria și Italia.

Trenuri cu hidrogen ”când va vedea olteanul girafa”

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a mai spus referitor la momentul în care ele ar putea fi în uz în țara noastră:”Ne-ar putea ajuta și să dezvoltăm o industrie și cred că cel mai bine, dincolo de strategii, vorbe și hârtii, este când o faci prin exemplu. O să folosesc o expresie: „când vede olteanul girafa”, când vom vedea trenul pe hidrogen, când vom merge cu el și vom vedea că este o tehnologie fezabilă și în operare, cred că asta va contribui la promovarea acestei tehnologii”, a adăugat ministrul.

Trenurile pe hidrogen au intrat în serviciul regulat de călători și pe o linie din Austria și 14 trenuri vor fi livrate până în 2022 pentru a circula în landul german Saxonia Inferioară.