Descoperirea a fost făcută la Spitalul Ramon y Cajal, din Madrid, virusul fiind diagnosticat în luna septembrie la un tânăr care nu a făcut nicio călătorie în zonele cu risc, relatează Agerpres.

Din primele informații, se pare că partenerul sexual al pacientului bolnav este un bărbat care a călătorit recent în Cuba şi Republica Dominicană. Cei doi bărbaţi au avut contact sexual neprotejat la începutul lunii septembrie, iar analizele probelor de lichid seminal s-au dovedit pozitive.

Vorbim despre o premieră – primul caz din Europa în care febra dengue se transmite local, prin contact sexual. În lume a mai existat un singur caz similar, în Coreea de Sud, depistat tot la un cuplu de homosexuali.

Febra dengue are la bază un virus care se transmite prin înţepătura unui ţânţar şi este o boală endemică în America Latină, Asia de Sud-Est şi Africa.

Simptomele febrei dengue sunt starea de indispoziţie generalizată, febra mare, durerile de cap şi erupţiile cutanate apărute în special în zona feţei, care mai apoi se întind pe gât, torace şi extremităţi.

Potrivit statisticilor oficiale, în jur de 700 de persoane au murit anul acesta de febră dengue în America Latină, cea mai afectată ţară fiind Brazilia (485 de decese).