Demersul vine după ce, săptămâna trecută, s-au făcut recoltări de sânge în vederea obţinerii plasmei cu anticorpi prin centrifugare.

Primul donator de plasmă prin noua procedură a fost medic de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, vindecat după ce a fost diagnisticat cu temutul Covid-19.

„Procedura s-a dovedit un real succes. Săptămâna trecută am recoltat plasmă, prin procedeul normal, de la patru persoane vindecate de COVID-19. Astăzi (n.r. – luni), după sosirea kit-urilor, avem primul donator de la care colegii mei au recoltat plasma prin procedura de plasmafereză.

Recoltarea de plasmă de la pacienţii care au fost diagnosticaţi prin testarea RT – PCR şi vindecaţi are ca scop încercarea de salvare a bolnavilor internaţi, în stare gravă, pe secţiile de terapie intensivă.

Lumea ştiinţifică medicală a descoperit că plasma care conţine anticorpi împotriva unui virus, în condiţiile în care nu există un tratament specific antiviral şi nici vaccin, se poate administra pacienţilor bolnavi.

Studii clinice efectuate la nivel internaţional au arătat că se obţin rezultate bune. E drept, este un tratament empiric, dar cu risc scăzut şi rezultate bune”, a declarat dr. Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad.

Din 600 ml de plasmă pot fi pregătite trei doze de câte 200 de ml, care pot fi păstrate până la un an la minus 25 de grade Celsius.