Iohannis spune că ordonanța de urgență care legalizează traseismul politic este dată de Guvern cu intenția de a crea un avantaj net propriului candidat la alegerile prezidențiale și ar fi culmea ca pe parcursul celor 45 de zile să se trezească și PLR, „noul UNPR”, cu primari.

„A fost adoptată o ordonanță de urgență care legalizează traseismul politic în administrația locală și îmi exprim profunda indignare față de acest demers. Este clară intenția Guvernului de a crea un avantaj net pentru propriul candidat al PSD care nu știm încă care va fi. Putem doar să bănuim că va fi primul-ministru fiindcă domnia sa ba a vrut, ba n-a vrut să fie candidat, care ieri chiar a dorit să sublinieze, și a făcut declarație în acest sens, că este foarte de acord și sprijină această inițiativă, lucru pe care îl dezavuăm complet", a mai spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, reprezentanţii Alianţei Creştin-Liberale ( ACL) îşi menţin decizia, cel puţin la nivel de declaraţie politică, de a nu primi nici primari, nici consilieri de la alte paride.

„Ne așteptăm să fie câțiva primari dezamăgiți care încearcă să schimbe un partid cu altul. Noi nu vom primi nici primari, nici consilieri care vor să vină de la alte partide la noi. Nici nu este gândită așa ordonanța. Ordonanța este gândită să meargă la PSD oamenii sau la alți sateliți. Ar fi culmea să se trezească și acel nou UNPR, acel PLR, cu primari, partid care nici nu a existat în alegeri, dar, iată, avem soluții deosebit de originale și dacă bine îmi amintesc, a fost un clasic în viață care a inventat originalitatea democrației românești și are acum urmași demni la guvernare. Aceste lucruri vor duce la plecarea unor primari la PSD. În rest, mare lucru nu se va întâmpla și se va vedea că a fost ce am spus noi din capul locului: o mare eroare din partea PSD care în disperarea lui încearcă tot felul de scheme nedemocratice pentru a-și crea un avantaj', a mai spus presedintele PNL, Klaus Iohannis.

Guvernul a aprobat, joi, o ordonanță de urgență care le permite aleșilor locali să opteze, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-și pierde funcțiile obținute în alegeri.

Candidatul dreptei din România la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, președinte al PNL, a venit la Craiova insoţit de Vasile Blaga şi s-a intâlnit cu reprezentanţi locali ai Aliantei Creştin-Liberale.