În acest context, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR, solicită autorităților o serie de măsuri urgente, între care renunțarea la izolarea șoferilor profesioniști pentru 14 zile după intrarea în țară.

Uniunea transportatorilor solicită autorităților excluderea șoferilor profesioniști care operează transporturi rutiere internaționale de la măsura izolării la domiciliu, pentru 14 zile.

„În țările cu peste 500 de cazuri de coronavirus, precum Italia, Spania, Franța, Germania, Belgia sau Austria, camioanele intră și ies fără restricții, iar șoferii nu sunt trimiși în carantină sau în autoizolare.

La frontiere se măsoară temperatura șoferilor, iar la locurile de încărcare/descărcare s-au luat măsuri speciale – șoferii se dau jos din cabină, se spală pe mâini, se dezinfectează și apoi preiau documentele. Mărfurile sunt încărcate și asigurate de către expeditori”, se arată în materialul UNTTR.

De asenmenea, ei mai propun menținerea transportului rutier de marfă în mișcare pentru evitarea unui blocaj economic, care ar agrava impactul COVID-19; derogarea temporară de la aplicarea regulilor privind timpii de conducere și de odihnă pentru șoferii profesioniști români; prorogarea termenului de plată a impozitelor și taxelor locale pentru 120 de zile; suspendarea plății creditelor pentru finanțarea achizițiilor de vehicule de transport și a plății creditelor ipotecare pentru personalul firmelor aflate în dificultate; suspendarea plății contribuțiilor sociale de către firmele afectate.

Toate aceste măsuri au caracter de urgență și urmăresc evitarea blocării activității de transport rutier, principalul element în lanțul logistic de aprovizionare al capacităților de producție cu materii prime și material, cu mărfuri de strictă necesitate, alimente și medicamente.