Transmiterea HIV. PREMIERĂ ŞTIINŢIFICĂ. Cercetătorii francezi au intrat în istorie. VIDEO. Breaking news
Editura Evenimentul si Capital

Transmiterea HIV. PREMIERĂ ŞTIINŢIFICĂ. Cercetătorii francezi au intrat în istorie. VIDEO. Breaking news

Autor: | | 0 Comentarii | 6438 Vizualizari

Pentru prima oară, o echipă de cercetători francezi a putut reconstitui şi filma procesul prin care HIV se transmite prin intermediul mucoaselor genitale. Rezultatele constituie o premieră pentru medicină.

HIV prins ''în flagrant delict'' pentru prima oară. Cercetătorii francezi au ajuns să reconstiuie in vitro infecţia unei mucoase uretrale cu virusul HIV, cunoscut că distruge sistemul imunitar. Şi totul a fost filmat. Imaginile, difuzate în revista ştiinţifică Cell Reports sunt şocante, izbitoare. ''Noi aveam o idee globală despre felul în care HIV infectează o mucoasă, dar este pentru prima oară că putem urmări scena în direct şi putem să vedem exact ordinea în care se produce''. Acest lucru este descris de cercetătoarea Morgane Bomsel, biolog molecular la Institutul Cochin, coautoare a studiului, informează Le Parisien.

Video. Imaginile experimentului

Pentru realizarea acestei experienţe, Morgane Bomsel şi confraţii săi au folosit pe de o parte o celulă infectată de virusul HIV şi marcată cu verde pentru necesităţile acestui video. O celulă comună care se găseşte ''în spermă, secreţiile vaginale sau laptele maternal'', explică omul de ştiinţă. Această celulă a fost apoi pusă în contact cu o bucată de ţesut organic reconstituit, dar nu oricare: acela al mucoasei uterei masculine, foarte adesea implicată în transmiterea virusul la oameni.

Ce se întâmplă apoi înaintea ochilor noştri este izbitor. Primul pas: conform unui proces deja cunoscut, dar puţin observat, atunci când celula infectată (în verde, prin urmare) intră în contact cu o celulă (ţesut epitelial) a ţesutului, ea se agravează generând un tip de buzunar comun care cuprinde ambele celule, numite sinapse virologice.

Strategia "dă şoc şi ucide"

După o oră sau două, contactul este întrerupt, iar prima celulă infectată se mişcă. "Contaminarea macrofagelor este extrem de rapidă", notează biologul. Şi extrem de vicioasă. Timp de douăzeci de zile, ele însele elimină virusul şi îl răspândesc înainte de a merge ''la culcare''. Acesta este locul unde cercetătorul găseşte nucleul problemei: "am rămas cu adevărate rezervoare de HIV, pe care nu le putem distruge, deoarece acestea au dispărut şi, prin urmare, invizibile pentru sistemul imunitar, dar care pot reapărea la cea mai mică inflamaţie locală.

Ştiind că "putem eradica virusul numai atunci când există o dinamică de reactivare", trebuie să găsim o modalitate de a o trezi înainte de a o distruge instantaneu. Aceasta este celebra strategie "dă şoc şi ucide" pe care lucrează cercetători din întreaga lume. Şi care ştiu mai bine acum, datorită acestor imagini, care este strategia inamicului lor... Le Parisien.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate