Prezent aseară la emisiunea lui Robert Turcescu, pe postul B1 TV, Traian Băsescu a atins pentru prima oară subiectul responsabilităţii penale a celor care au pus la cale suspendarea sa în cele patru zile de foc din 3-6 iulie. "Nu putem spune că dăm o lovitură de stat şi nimeni nu este responsabil pentru că am utilizat acte normative", a sintetizat situaţia preşedintele suspendat.

El s-a referit la abuzul de funcţie, la folosirea cu bună-ştiinţă a ordonanţelor de guvern neconstituţionale şi la responsabilitatea în faţa legii a celor care au comis aceste fapte. Traian Băsescu a spus că nu vrea el să facă încadrările penale, dar a menţionat că după 30 iulie, după eventuala sa întoarcele la Cotroceni, va cere instituţiilor abilitate cercetarea celor responsabili de abuz de funcţie. "Dacă nu o facem, riscăm ca episodul să devină repetabil", a punctat preşedintele suspendat.

Iată punctul culminant al discursului său de aseară, putând fi urmărit în fişierul video de la minutul 43.40:

"S-au fabricat legi ilegale care au fost infirmate de Curtea Constituţională şi au produs efecte foarte grave. Oamenii aceştia au emis acte valabile care au intrat în forţă a doua zi şi care au provocat efecte dramatice pentru România.
Primul şi cel mai mai dramatic este izolarea.
Al doilea, distrugerea credibilităţii României.
Al treilea, cursul de schimb.
Al patrulea, domnul Turcescu, sigur că nu s-a spus "drag Guvern Ponta ţi-am tăiat banii", dar ştiţi că pentru luna august au fost anunţaţi că nu primesc niciun ban la decontări de la Uniunea Europeană şi să vedem septembrie…, deci măsurile încep şi României îi va fi dramatic.
În ce condiţii?
În condiţiile în care în Grecia situaţia este tot mai grea, în Spania e şi mai grea. Astăzi, regiunea Valencia şi-a anunţat deja intrarea în incapacitate de plăţi. Deci după ce Guvernul Rajoy a reuşit să facă un împrumut de 100 de miliarde de euro pentru bănci, de astăzi au început să intre în colaps regiunile autonome ale Spaniei. Acum câteva zile s-a anunţat mare dificultate financiară a Siciliei, în Italia. Trăim în nişte vremuri formidabile, extrem de grele, îmi permit să spun, ca om cu experienţă: abia acum vine criza! Reţineţi ce vă spun: abia acum vine criza! Iar o paiaţă şi cu un plagiator fac jocuri politice în ţara asta. În interesul lor, în interesul lui Voiculescu…
Cred că nu ne dăm seama ce se întâmplă. În condiţiile în care seceta face ravagii în agricultură, în condiţiile în care în Europa situaţia financiară e tot mai grea, în condiţiile în care leul se devalorizează, în condiţiile în care acel buffer de 5 miliarde de euro s-a cam dus de mult, a rămas la jumătate la Ministerul de Finanţe, un grup de puşcăriabili îşi bat joc de stabilitatea acestei ţări. Este revoltător! Şi nu poate rămâne fără răspundere o asemenea acţiune. Nu poate rămâne. Prin modul în care s-a întâmplat, ea este ilegală şi antinaţională. Nişte indivizi au pus deasupra interesului naţional de stabilitate interesele lor, să nu ajungă în puşcărie, sau egoul lor, de-a avea acces la funcţii."
CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu: "Există riscul să cer PDL să boicoteze referendumul şi să nu mai trimită observatori în secţiile de votare"
  • Traian Băsescu: "Înţeleg sensibilitatea celor care nu vor participa la vot pentru a nu legitima lovitura de stat"
  • STRATEGIA USL: Voturile pe listele speciale nu se mai numără separat. Ştampilele de vot, secretizate
  • Băsescu, despre prelungirea programului de vot până la 23: E clar că vor să facă ceva cu referendumul
  • FARSA USL nu trebuie legitimată. Puciştii Ponta şi Antonescu te vor la vot. Ignoră-i!