Fostul șef al statului a mai afirmat că omenirea trebuie „să preia învăţămintele şi traumele” pandemiei de coronavirus care ar putea fi sfârşitul globalizării.

„Lucrurile sunt extrem de complicate din punct de vedere al acestui virus. S-ar putea ca această pandemie să fie sfârşitul globalizării, semnalul că globalizarea nu este o soluţie care îi poate apăra pe oameni de ceea ce urmează”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Mai mult, europarlamentarul PMP a vorbit și despre bilanţul de peste 600 de decese din cauza noului coronavirus în România.

„Această cifră nu este încă de speriat. Oamenii mor acasă, nefăcându-se teste. Mi se pare că este o goană nebună de decedaţi în spitale, dar nimeni nu-i socoteşte pe cei care mor acasă, seara respiră greu şi dimineaţa nu se mai scoală.

Fără o testare masivă, România riscă să ia decizii greşite. Să facă ce vor, eu îmi fac datoria să spun. Trebuie să fie testare masivă. Suntem singurii care ne facem că nu înțelegem.

Să nu cumva să dăm izolarea pe reanimare, o spunea un medic de prestigiu. S-ar putea să nu ne ajungă paturile de la reanimare”, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a abordat și problema creșterii prețurilor la legume și fructe în piețele românești.

„Pe de-o parte strigăm produse românești, iar când ies intermediarii cu ele la piață – că ăștia nu sunt producătorii, ci intermediarii – deci când cu produsele românești la piață ies la niște prețuri de trei ori mai mari decât roșiile din Polonia sau din Turcia.

Asta pentru că nu ne-am putut dezvolta un sistem de depozite pentru legume, fructe și zarzavaturi, dintr-un motiv simplu și aici îi avertizez pe demagogii care spun să mâncăm românește, ca pe ăla de mânca roșia de-i curgea zeama pe cămașă, pe Dragnea.

Nu vom mânca zarzavaturi românești din marile hypermarketuri atâta timp cât producătorii nu se vor asocia pentru ca Uniunea Europeană să le finanțeze depozite de legume și fructe, din care să vină marile lanțuri comerciale, să se aprovizioneze având pe marfă ștampila de la Direcția sanitară că marfa este bună pentru consum.

Nu putem mânca românește atâta timp cât producătorul român pune marfa pe marginea drumului. Niciodată hypermarketul nu se va aproviziona de pe marginea drumului”, s-a revoltat Băsescu.