Evenimentul Zilei > Politica > Traian Băsescu: „În Uniunea Europeană este criză de încredere. Iohannis nu trebuie să abdice!”
Traian Băsescu: „În Uniunea Europeană este criză de încredere. Iohannis nu trebuie să abdice!”

Traian Băsescu: „În Uniunea Europeană este criză de încredere. Iohannis nu trebuie să abdice!”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat faptul că preşedintele Klaus Iohannis îl trimite pe Dacian Cioloş la Consiliul European din decembrie. Fostul şef al statului a scris pe Facebook o serie de teme care vor fi discutate la Bruxelles.
"În Uniunea Europeană este criză de încredere.Iohannis nu trebuie să abdice!
Consiliul European de Iarnă este tradiţional destinat politicii externe a Uniunii Europene. Cu siguranţă, pe 17-18.12.2015, la Bruxelles, se vor discuta oficial şi neoficial teme fierbinţi cum ar fi:
  • – Reintroducerea controalelor la frontier şi soarta Spaţiului Schengen;
  • – controlul migraţiei ilegale şi relaţia cu Turcia;
  • – efectele migraţiei ilegale pentru Balcani;
  • – repartizarea automată şi permanentă a noilor cote de refugiaţi;
  • – situaţia din Ucraina şi, probabil, problema sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse;
  • – situaţa din Siria şi politica de alianţe pentru eliminarea DAESH (ISIS) din Siria, Irak, Yemen, Afganistan şi Libia;
  • – problema atentatele teroriste din Orientul Mijlociu, Africa, Europa şi SUA; 
  • – relaţia UE – SUA – Federaţia Rusă în problema intervenţiei în Siria.
Toate sunt teme de politică externă cu reflexie în politicile de securitate naţională, regională, europeană şi globală. 
Toate sunt probleme care ţin direct de responsabilităţile constituţionale ale Preşedintelui României. La un astfel de Consiliu European, delegarea domnului Dacian Cioloş nu este oportună, excepţie, dacă nu vrei să-ţi asumi responsabilitatea reprezentării şi apărării intereselor ţării într-un moment complicat pentru Uniune. Acolo este nevoie de autoritatea şi forţa celui ales direct de români.
Premierul poate fi delegate dar la consilii preponderent economice. În Uniunea Europeană este o criză profundă. Iohannis nu trebuie să abdice de la obligaţiile constituţionale doar pentru că legal poate delega participarea. P.S. – Nu este un atac la Preşedinte, ci doar o îngrijorare.", a scris, pe Facebook, Traian Băsescu
 

Duminică seara, Traian Băsescu a spus, la B1 TV, că "e fundamental greşit ca Iohannis l-a delegat pe premier să meargă la Consiliul European". 

"Aici e o chestiune de neasumare de raspundere. Consiliul de iarna e pe probleme externe", a spus Băsescu duminică seara.