"Din 1990 și până acum au fost vreo 20 de legi ale educației. Nimeni nu a avut forța să atingă problemele sensibile ale educației, indiferent de cât de bună sau proastă a fost legea educației. În baza acestei legi a educației trebuie o reformă curiculară. Copiii trebuie să învețe despre lucruri care le folosesc în viață și le dau o șansă. Restul pot învăța de pe internetul care e la mâna oricui. E esențial ca tinerii să aibă șansa de a avea o meserie la sfârșitul școlii", a spus Traian Băsescu. 

O altă prioritate este reabilitarea învățământului universitar "compromis de valul de doctorate", a avertizat fostul președinte. 

"Doctoratele înseamnă să aduci la fiecare teză ceva nou, să ai o contribuție, o gândire proprie. La noi se pare că o parte de doctorate sunt plagiate. Asta explică de ce universitățile merg foarte greu către acea cercetare aplicată care să se distribuie imediat în economie. Se adună tot felul de cumetri și cumetrii. Unul ajunge profesor cu doctorat plagiat, după care ia toţi generalii şi îi face doctori. Trebuie să respingem categoric furtul intelectual. E o ticăloșie prin care e înșelată țara. În cariera mea am primit multe invitații să mă fac doctor. Mi-am găsit și mulți îndrumători. Cel mai mândru sunt de titlul meu de căpitan de cursă lungă. Nu l-aș da pe niciunul care are titlul de doctor de plagiat", a explicat fostul președinte.