Traian Băsescu, fondator al PMP și europarlamentar, îi atenționează pe cei din PNL:

În mod categoric, PMP va fi un partid în opoziție. Am dat votul de instalare a Guvernului, dar vom susține inițiativele pozitive însă nici nu poate face cineva din PMP un partid care atunci când, eventual, Guvernul greșește, să nu sancționeze greșelile.

Deci nu va fi, cât e el de mic, un partid supus. Va fi un partid care va susține inițiativele pozitive. Spre exemplu, dacă ar veni cu modificări la celebra Ordonanță 14, care a blocat extracția de gaze în Marea Neagră, sigur că PMP va susține inițiativa legislativă„.

Viorica Dăncilă, ironizată de Traian Băsescu

Totodată, Traian Băsescu spune că PMP nu o va recunoaște pe Viorica Dăncilă drept lider al opoziției. Pe această cale, îl și ironizează pe fostul premier:

Nici Eugen Tomac nu va accepta această calitate de secondant al doamnei Dăncilă. În plus, discutăm de opoziții diferite. Probabil PSD va face opoziție la orice, pe când PMP va fi un partid aflat în opoziție constructivă, pentru că orice repară guvernul Orban de pe urma guvernului Dăncilă și a guvernelor PSD va fi binevenit și susținut de PMP„.