Reacţia fostului preşedinde vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că de la începutul săptămânii viitoare va decreta stare de urgenţă la nivelul întregii Românii, în contextul crizei de coronavirus.

Introducerea stării de urgentă este în primul rând pentru apărarea cetăţenilor care sunt sănătoşi şi să nu ajungă să fie afectaţi  de epidemie, a spus Traian Băsescu la România TV.

Starea de urgenţă este pentru a preveni un dezastru economic şi social”, a spus fostul preşedinte. „S-a ratat începutul adică starea de prevenţie. Noi vom avea o epidemie puternică şi aşa cum vă spuneam alergăm în spatele evoluţiei bolii şi nu suntem în faţa ei. De ce ? Pentru că nu s-a decretat la la timp starea de urgenţă.

Şi continuă: „Iar tot ceea ce a făcut Guvernul cu ministrul Velea, Orban şi Arafat a fost să iasă şi să ne arate ambulanţa cu targa  pentru a crea o impresie că dacă le ceri să intervină simultan la 100 de bolnavi o să îi ia în spate pe ceilalţi. Deci s-a limitat  totul la declaraţii fără să poată să implementeze  izolarea. Aş vrea ca ministerul Sănătăţii să ne spună câte teste are.  Pentru că ne trebuiesc cel puţin 100 de mii de teste”, a mai spus Traian Băsescu.
Întrebat despre care-i capacitatea statului român, Traian Băsescu a spus: ” Ce ne opreşte să închidem mall-urile, traspontul public, să luăm din hotelurile din staţiuni şi să pregătim 50 de mii de locuri de crantină? Ce ne opreşte să facem acest lucru? Utilizarea hotelurilor dă o gură de oxigen turismului, vor fi plătite …de la Herculane la malul  mării”, a subliniat  europarlamentarul PMP.
„Statul nu are voie să-şi refuze proprii cetăţenii să fie lăsaţi să intre în ţară. Trebuie primiţi, averizaţi: veniţi dar intraţi în carantină. Dacă vreţi să ciocniţi ouă de Paste, veniţi cu 15 zile mai repede şi după carantină veţi fi acasă”, a concluzionat Traian Băsescu la România TV.

În emisiune a intervenit, tot telefonic, şi jurnalistul Dan Andronic care a comentat pe seama deciziei stării de urgenţă de către Iohannis

Dan Andronic: „Starea de urgenţă nu este tardivă, dar totuşi e cam târziu pentru că multe state au luat decizia aceasta, cum ar fi  Belgia, Spania Italia…in condiţiile  în care valul de români veniţi din aceste zone roşii curge de săptămâni bune si dacă vedeţi statistica cazurilor pe care o prezintă destul de prompt ministerul Sănătăţii cam toate au legătură cu acei români veniţi din acele zone roşii.  Din acest punct de vedere s-a pierdut statul  pentru că lucrurile puteau fi ţinute într-o zonă de îndiguire în condiţiile în care ar fi existat mecanisme care să poată  controla acest aflux” a comentat jurnalistul.
Şi continuă: „Pentru că, într-adevăr, nu poţi să le interzici să vină în ţară, în schimb poţi să le ceri să intre în carantină.  Iar acea carantină nu e ceva voluntar, nu, lucrurile ar fi trebuit să fie mult mai bine organizate. Dar deja discutăm despre lucruri trecute.  Dar ceea ce n-am înţeles eu în anunţul preşedintelui este de ce de abia de luni?! M-aş fi aşteptat să se întâmple din seara asta”, a mai spus jurnalistul Dan Andronic la România TV.
Dan Andronic mai semnalează un lucru extrem de important care ar putea crea confuzii şi panică: „Gândiţi-vă la următorul scenariu”, a spus jurnalistul, „decretarea stării de urgenţă în condiţiile în care ea nu este explicată si este  destul de vagă în lege, în sensul că autorităţile militare şi ministerul de Interne preiau atribuţiile administraţiei civile poate să ducă la un val de panică. Ne putem trezi cu zeci de mii de oameni care se reped acum în magazine să cumpere neînţelegând ce se întâmplă de la începutul săptămânii viitoare. Că nici nu ştim dacă-i de luni, marţi sau miercuri. Asta poate duce, dacă vreţi, la agravarea ţării pentru că nu mai putem vorbi de epidemie, este deja pandemie. Ideea este că modul vag în care preşedintele a anunţat decretarea stării de urgenţă mă duce cu gândul că de fapt nu sunt pregătite mecanismele”, a concluzionat Dan Andronic.