Evenimentul ZileiPoliticaTraian Băsescu, despre absenţa preşedintelui Iohannis la bilanţul CSM: „E o chestiune de respect”

Traian Băsescu, despre absenţa preşedintelui Iohannis la bilanţul CSM: „E o chestiune de respect”

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte miercuri pentru a-şi alege noua conducere. Invitat la şedinţă, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat invitaţia, acesta aflându-se încă în vacanţă în Florida. Fostul şef al statului, Traian Băsescu, a declarat că această şedinţă a CSM este una importantă.
”Este importantă ședința. Anul trecut, domnul Iohannis a participat la sedința CSM. Ședința are două puncte pe ordinea de zi: primul este bilanțul prezentat de conducerea CSM care își încheie mandatul. Al doilea punct este alegerea noii conduceri a CSM. A participa la bilanțul CSM care își încheie mandatul este o chestiune simbolică, de respect. A fi prezent la acest bilanț este un lucru important. La sfârșitul acestei prezentări, președintele are ocazia să se adreseze CSM, exprimând un punct de vedere cu privire la cele prezentate în bilanț, gândurile dansului pentru mersul în continuare al justiției. Mi s-a părul foarte important ca la punctul doi să nu particip, pentru a da acel semnal de independență a CSM”, a declarat Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la B1 TV. 
Întrebat dacă președintele Iohannis își poate trimite u delegat la ședință, liderul Mișcării Populare a precizat că ar fi o situație ridicolă.
”Cred că va fi o situație ridicolă, pentru că cel care va fi delegat nu va putea sta în capul mesei CSM. Constiuția este foarte precisă. Cred că delegatul va sta undeva la ușă și va vorbi dacă i se va permite”, a spus Băsescu.
Fostul șef al statului a refuzat să comenteze faptul că Iohannis nu participă la ședința CSM pentru că încă nu și-a încheiat vacandaț din SUA.
”Eu am comentat doar simbolistica participării presedintelui la prima ședință din an a CSM”, a spus Băsescu.
Totodată, Traian Băsescu susține că nu există nicio legătură între absența președintelui și faptul că acesta are un dosar la Curtea de Apel Brașov.
”Nu există nicio legatură între una și alta. La Brasov este una… și eu aveam plângeri penale când am participat. Să nu vă gândiți că CSM este o structură care se înmoaie când îl vede pe președinte. Președintele trebuie să dea acest semn de interes, de respect pentru activitatea desfășurată de CSM în cele 12 luni ale unei conduceri care și-a terminat mandatul”, a mai spus Traian Băsescu.

Accesează: