Traian Băsescu către noul ministru al Sănătăţii: "Nu se mai dau bani până nu opriţi risipa!"

Traian Băsescu către noul ministru al Sănătăţii: "Nu se mai dau bani până nu opriţi risipa!"

Președintele Traian Băsesu l-a avertizat pe noul ministru al Sănătăţii la ceremonia de depunere a jurământului în funcţie că trebuie să oprească pierderile din sistemul sanitar. Preşedintele i-a spus lui Ritli Ladislau că trebuie să înţeleagă ceea ce predecesorul său, Cseke Attila, nu a înţeles: Sănătatea nu va primi mai mulţi bani până ce nu se vor stopa scurgerile de fonduri, scurgeri care nu au loc în favoare pacienţilor, ci a unor persoane care profită de pe urma sistemului sanitar.

UPDATE 21.37 Noul ministru al Sănătăţii a depus jurământul în cadrul ceremoniei de investitură de la Palatul Cotroceni. Ritli şi-a încheiat jurământul cu câteva cuvinte în maghiară. Traian Băsescu, la depunerea jurământului lui Ritli Ladislau: "Domnule ministru nu am să vă spun nimic în afară de ceea ce v-am spus înainte de ceremonie de investire. Dau o atenţie deosebită sistemului de sănătate. Vreau să înţelegeţi ceea ce predecesorul dumneavoastră nu a înţeles: că nu se pot da alţi bani la Sănătate până când nu închidem robinetele prin care se scurg bani de la Sănătate, dar nu înspre bolnavi, ci în alte direcţii". Jurământ fără şampanie Ceremonia a fost extrem de scurtă. După avertismentul dur privind rispa de fonduri de la ministerul Sănătăţii, preşedintele a încercat să detensioneze atmosfera şi a spus că nici în această seară ceremonia  de depunere a jurământului nu e însoţită de ciocnirea unei cupe de şampanie. UPDATE. Președintele Traian Băsescu a semnat în această seară decretul de numire a lui Ritli Ladilsau în funcția de ministru al Sănătății, a anunțat Administrația Prezidențială. De asemenea, preşedintele Băsescu a semnat, miercuri, şi decretul prin care se ia act de demisia lui Cseke Attila din funcţia de ministru al Sănătăţii, şi se constată încetarea calităţii acestuia de membru al Guvernului. Propunerea UDMR a fost acceptată în această după-amiază de premierul Emil Boc care la rândul său a înaintat-o președintelui. Ritli Ladislau a depus în această seară la palatul Cotroceni jurământul în cadrul ceremoniei de investire în funcţie. UDMR a acceptat să numească un nou ministru la Sănătate după ce premierul Emil Boc a fost de acord ca activitatea CNAS să fie coordonată de minister.

Boc a acceptat propunerea UDMR UPDATE. Premierul Emil Boc a anunţat în această seară că a acceptat propunerea UDMR ca Ritli Ladislau să conducă Ministerul Sănătăţii şi că a înaintat această nominalizare preşedintelui Traian Băsescu. Nominalizarea UDMR la postul de ministru al Sănătății este Ritli Ladislau, a anunțat azi Uniune printr-un comunicat de presă. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat pentru "Evenimentul zilei" că s-a ajuns la un acord în privinţa coordonării CNAS de către Ministerul Sănătăţii. Despre responsabilitatea lui Ritli Premierul a fost întrebat şi referitor la situaţia lui Ritli Ladislau, care în 2002 a fost implicat în scandalul morţii a 20 de bebeluşi la maternitatea din Oradea, moment în urma căruia udemeristul nu a mai rămas în fruntea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

"Am întrebat partenerii de la UDMR despre acest aspect, am fost informat şi am verificat acest aspect, că domnul Ritli şi-a dat demisia în 2002 ca urmare a unor incidente nefericite întâmplate la Direcţia sanitară pe care o coordona. Nu s-a reţinut în sarcina domnului niciun fel de responsabilitate penală sau de altă natură care să poată împieta asupra performanţelor sale ulterioare. Faptul că şi acum este director de spital e o dovadă a faptului că nu a avut niciun fel de responsabilitate concretă, ci doar o asumare de responsabilitate în calitate de director al unei direcţii sanitare", a explicat Emil Boc. Colegii de la PDL au acceptat acest lucru. CNAS va fi condusă de un secretar de stat, însă problema nu era cine o conduce, era o problemă de principiu mai mult. Când ai doi responsabili la Sănătate este foarte greu să pui un proiect politic în practică", a declarat azi pentru "Evenimentul zilei" Kelemen Hunor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat despre numele secretarului de stat care va prelua şefia CNAS, preşedintele UDMR a spus că acesta va fi numit de către premier. "Nu am discutat despre persoane", a precizat acesta.

În această seară va avea loc ceremonia de depunere a jurământului la Cotroceni. Ora nu a fost stabilită depinzând și de momentul la care noul ministru va ajunge de la Oradea la București. Ce spune noul ministru "Diseară trebuie să ajung la București în legătură cu rpeluarea ministerului și evident dacă președintele României va accepta nominalizarea mea, accept și eu oferta de a exercita această funcție. Despre raporturile dintre minister și CNAS știu doar că această urmează să fie coordonată de minister decât că, probabil, această coordonare se va face la nivelul unui secretar de stat din minister", a declarat Ritli Ladislau. Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie Potrivit UDMR, Ritli Ladislau este "unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea", ocupând de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe funcţii administrative.

Ritli Ladislau s-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie.

El a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.

Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. Din anul 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.

Nu sunt tensiuni în coaliţie

Vicepreședintele UDMR, Laszlo Borbely anunţase iniţial că formațiunea din care face parte va nominaliza ministrul Sănătății până joi seara și a dat asigurări că nu sunt tensiuni în Coaliție. "Am discutat în Coaliţie această problematică (subordonarea CNAS Ministerului Sănătăţii, n.r.) pentru a doua oară. Să clarificăm câteva lucruri. Problema Casei de Sănătate nu se discută de azi, de ieri şi nu este un apanaj al UDMR. În Coaliţie am discutat de mai multe ori, iar în principiu nu a fost nicio problemă contrară. Ministrul Sănătăţii va avea responsabilitatea sistemului sanitar românesc şi atunci ştim care este treaba", a spus Borbely.

Oficialul a adăugat că propunerea UDMR este discutată de către partenerii de Coaliţie, iar până joi seară cel târziu ar trebui să primească un răspuns pe această temă.

"Aceasta a fost propunerea noastră, iar dânşii (PDL, n.r.) discută. Sperăm să avem un răspuns în cursul acestei zile, cel târziu până mâine seară. Tot până atunci, vom veni şi cu numirea ministrului Sănătăţii', a subliniat vicepreşedintele UDMR, care a menţionat, totodată, că nu au existat tensiuni în Coaliţie pe durata discuţiilor care a vizat noul ministru al Sănătăţii. CITIȚI ȘI:

  • Ritli Ladislau la Sănătate, o propunere cu "scheleţi" în dulap
  • Ce condiții pune UDMR pentru un nou ministru la Sănătate. Tatăl șefului de cabinet al lui Cseke, propunerea filialei Bihor
  • Şase udemerişti, consideraţi numai buni pentru portofoliul Sănătăţii. Pe cine ar sprijini filialele!
  • UDMR îl înlocuieşte pe Cseke, dar nu mai acceptă lovituri sub centură