Evenimentul Zilei > International > Traficantul care a avut curajul să-l toarne pe „El Chapo”, baronul drogurilor. Spăla în fotbal banii obținuți din droguri
Traficantul care a avut curajul să-l toarne pe „El Chapo”, baronul drogurilor. Spăla în fotbal banii obținuți din droguri

Traficantul care a avut curajul să-l toarne pe „El Chapo”, baronul drogurilor. Spăla în fotbal banii obținuți din droguri

Joaquin „El Chapo” Guzman (62 de ani), cel mai mare traficant de droguri din istoria Mexicului, a fost condamnat pe viață de americani, datorită mărturiei depuse de către fostul său asociat.

El Chapo”, liderul cartelului Sinaloa, a fost arestat pentru a doua oară, în 2016, după ce reușise să evadeze dintr-o închisoare de maximă securitate.

Astfel, cel mai mare traficant de droguri din istoria Mexicului a fost prins după ce Tirso Martinez Sanchez (53 de ani/foto stânga), fostul său asociat în traficul de droguri, a depus mărturie împotriva liderului cartelului Sinaloa. Însă nici acesta nu a scăpat de arestare, dar datorită marturiei sale a scăpat „doar” cu 7 ani de închisoare.

Sanchez a fost arestat în 2014, în Mexic, dar a fost extrădat în SUA, un an mai târziu, și a pledat viovat la acuzațiile de trafic de droguri, dar numai după ce a căzut la învoială cu gurvernul american. „Mărturia lui a fost de mare importanță pentru guvern. Nu am văzut niciodată un acuzat care să se supună unui asemenea risc”, a declarat judecătorul cazului, Brian Cogan.

Fotbalul, „spălătorie” de bani murdari

În interiorul cartelului Sinaloa, Sanchez era poreclit „Fotbalistul”, deoarece a fost patronul unor mai multe cluburi de fotbal, precum Irapuato, Venados de Yucatan sau Reboceros de La Piedad.

Nu era neapărat patron din dragoste față de acest sport, ci pentru că folosea aceste cluburi în spălarea banilor proveniți din traficul de droguri. Acesta se ocupa doar de transporturile de cocaină, provenite din Columbia și trimise în SUA, în orașele Los Angeles, Chicago și New York. Tirso Martinez Sanchez a transportat peste graniță între 30 și 50 de tone de cocaină, în perioada 1997 – 2003, iar pentru fiecare transport, comisionul pe care îl încasa era între 10% și 15%.

Deja a executat 4 din cei 7 ani de detenție, dar „afară” nu va mai fi atât de bogat, sau poate deloc. Iată de ce. „Mi-am cheltuit toți banii la pariuri pe lupte de cocoși, pe curse de cai, case, mașini, petreceri și femei”, a declarat Tirso Martinez Sanchez, în timpul procesului din SUA.