Evenimentul Zilei > International > Traficanţi libieni şi algerieni, arestaţi în Italia pentru implicare în naufragiul din largul Libiei
Traficanţi libieni şi algerieni, arestaţi în Italia pentru implicare în naufragiul din largul Libiei

Traficanţi libieni şi algerieni, arestaţi în Italia pentru implicare în naufragiul din largul Libiei

Poliţia italiană a anunţat vineri arestarea a trei libieni şi doi algerieni care au fost acuzaţi de crime multiple şi trafic de fiinţe umane în legătură presupusa moarte prin înec a peste 200 de imigranţi în Marea Mediterană, relatează Reuters.

Cei cinci au fost arestaţi la Palermo, după ce au fost interogaţi joi. Poliţia sugerează că unii imigranţi au fost bătuţi sau înjunghiaţi în timpul călătoriei, alţii fiind ţinuţi în cală, potrivut Agerpres.

Numeroşi imigranţi s-au înecat după ce ambarcaţiunea s-a răsturnat chiar în momentul în care nava irlandeză de salvare LE Niamh se apropia, probabil din cauza faptului că pasagerii disperaţi s-au adunat cu toţii într-o singură parte a ambarcaţiunii când au văzut nava. 

Poliţia susţine că bărbaţii acuzaţi, cu vârste între 21 şi 24 de ani, au luat de la fiecare imigrant între 1.200 şi 1.800 de dolari pentru călătorie, preţul diferind în funcţie de locul pe care urmau să-l ocupe pe navă, cel mai puţin plătind pasagerii din cală. Ambarcaţiunea transporta 650 de persoane când s-a scufundat în largul Libiei. 

Peste 400 de imigranţi au fost salvaţi de nave italiene şi irlandeze. Poliţia i-a pus sub acuzare pe cei cinci după ce a discutat cu mulţi dintre supravieţuitori în timpul nopţii după sosirea în Palermo. 

În aprilie, o ambarcaţiune s-a scufundat în timp ce se apropia de o navă comercială care îi venise în ajutor, până la 900 de oameni pierzându-şi viaţa. A fost naufragiul cu cel mai mare bilanţ al victimelor din Mediterana în ultimele decenii şi un simbol pentru criza de durată a imigraţiei în Europa, notează Reuters

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.