În toamna anului 1976, un pilot sovietic a reuşit să fure un avion secret de vânătoare, care în cele din urmă a fost preluat de americani. Conform BBC, la data de 6 septembrie, avionul a fost detectat în apropierea oraşului japonez Hakode, de pe insula Hokkaido. Aeronava MiG-25 a aterizat pe pista aeroportului Hakodate, iar din ea a coborât pilotul Viktor Ivanovich Belenko, locotenent al Forţelor Aeriene Sovietice.

Ofiţerul avea 29 de ani în acel moment istoric pentru arhivele Războiului Rece şi dorea să devină spion al Japoniei. Pe firul acestei poveşti au intrat şi americanii. La puţin timp după ce japonezii au dezasamblat avionul secret de vânătoare, americanii au ajuns în posesia planurilor realizate de niponi. În continuare, responsabilii americani cu dezvoltarea proiectelor militare s-au inspirat pentru a crea un nou model de aeronavă militară, F-15 Eagle. Chiar şi după 40 de ani, acest avion este încă activ în serviciul SUA. 

Pilotul sovietic nu s-a mai întors în ţara sa natală, ci a devenit inginer şi consultant pentru U.S. Air Force. Trădătorul din Armata Roşie era un adevărat model de cetăţean sovietic, dar în cele din urmă a decis să facă un gest istoric, nemulţumit fiind de realităţile Uniunii Sovietice.