Evenimentul Zilei > International > TORTURA INCREDIBILĂ din închisorile RUSIEI. Tânărul dizident Ildar Dadin povestește ORORILE la care l-au suspus gardienii
TORTURA INCREDIBILĂ din închisorile RUSIEI. Tânărul dizident Ildar Dadin povestește ORORILE la care l-au suspus gardienii

TORTURA INCREDIBILĂ din închisorile RUSIEI. Tânărul dizident Ildar Dadin povestește ORORILE la care l-au suspus gardienii

Dizidentul rus Ildar Dadin îi acuză de tortură pe gardienii din închisoare. Protestatarul anti-guvernamental spune că este bătut, torturat și amenințat cu moartea în cunoscuta colonie pentru deținuți Karelia.

Ildar dadin a fost încarcerat în conformitate cu noua lege controversată a Kremlinului și spune că este bătut și torturat, în mod repetat, în penitenciarul din nord-vestul Rusiei.

Ildar Dadin a explicat că este abuzat sistematic de către șeful închisorii, Maj Serghei Kossiev, și subordonații lui. El spune că Serghei Kossiev l-ar fi amenințat că dacă se plânge de tratament va fi ucis și îngropat în secret.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, le-a spus, ieri, jurnaliștilor că președintele Vladimir Putin va fi informat în legătură cu acuzațiile, iar presa rusă a scris că o comisie regională de investigare va analiza acuzațiile lui Dadin.

În urma acestei scrisori, Amnesty International a cerut eliberarea lui Dadin. „Cerem autorităților ruse să pună capăt acestui gen de impunitate pentru tortură și alte rele tratamente și să ancheteze acuzațiile revoltătoare aduse de Ildar Dadin”, a declarat directorul Amnesty International din Rusia, Sergei Nikitin, citat de The Guardian. „Trebuie să-l elibereze imediat și necondiționat pe Dadin și să-i ofere compensații pentru nedreptățile pe care i le-a cauzat”, a mai spus el.


Dadin (34 de ani) a fost închis în 2015, după o serie de proteste antiguvernamentale. A fost condamnat conform noii legi care incriminează adunările publice și a primit trei ani de închisoare, pedeapsă care a fost redusă ulterior la doi ani și jumătate.

Într-o scrisoare trimisă soției sale, Anastasia, adusă din închisoare de avocatul său, el descris faptul că i s-au confiscat toate lucrurile și susține că i s-au „plantat” două lame de ras ca să poată fi trimis apoi la izolare, pentru a fi pedepsit.

În ziua următoare,șeful închisorii,  Kossiev, ar fi venit cu trei gardieni și au început să-l bată.

„În cursul acelei zile am fost bătut, în total, de patru ori, de 10-12 persoane deodată. Mă loveau continuu, iar când au venit a treia oară, m-au băgat cu capul în toaletă, aici, în celulă”, a scris bărbatul.

El a mai descris cum a fost încătușat și agățat de tavan, rămânând spânzurat în acest fel până a simțit o durere cumplită la încheieturi, i-au răsucit coatele și i-au provocat dureri insuportabile de spate. „Am stat agățat acolo timp de o jumătate de oră. Apoi mi-au luat lenjeria intimă și au zis că aduc un alt deținut să mă violeze, dacă nu opresc greva foamei”, a povestit dizidentul rus.

Mihail Hordokovski, oligarhul care a petrecut 10 ani în închisoare în Rusia, înainte de a fi amnistiat în 2013, a declarat pentru The Guardian, ca el este familiarizat cu aceste condiții din penitenciar și a confirmat, propriu-zis relele tratamente la care sunt supuși deținuții.

Hodorkovki a spus că și el a fost închis în aceeași colonie din Karelia, după ce a fost condamnat pentru a doua oară.