Evenimentul Zilei > International > TOPUL țărilor care și-au SUPLIMENTAT cheltuielile MILITARE
TOPUL țărilor care și-au SUPLIMENTAT cheltuielile MILITARE

TOPUL țărilor care și-au SUPLIMENTAT cheltuielile MILITARE

Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm a publicat astăzi un raport privind cheltuielile militare ale statelor lumii în 2014, potrivit AFP. La nivel global, cheltuielile militare au scăzut pentru al treilea an consecutiv, cu 0,4% într-un an, la 1,776 miliarde de dolari.

Potrivit raportului, SUA se află pe locul întâi, cu 610 miliarde de dolari, cu un procent de 6,5% mai mic decât în anul anterior.

China se află pe locul doi, cu 216 miliarde dolari, în creștere cu 9,7% față de anul precent. Iar pe locul trei s-a situat Rusia, cu 84,5 miliarde dolari. Administrația de la Kremlin și -a majorat, anul trecut, cu 8,1% cheltuielile militare în 2014, ca parte a modernizării forţelor armate. O creştere de 15% a cheltuielilor este prevăzută în bugetul pentru 2015, dar ar putea fi subevaluată din cauza conjuncturii economice

Conflictul ucrainean a determinat multe ţări din Europa centrală, ţările baltice şi nordice să-şi revizuiască politica de apărare.

În Ucraina, cheltuielile militare au crescut cu 23% în 2014 într-un an, la 4 miliarde dolari. Ele sunt de aşteptat să se dubleze în 2015.

Polonia a crescut bugetul consacrat apărării cu 13% în 2014. Acesta prevede o creştere de 38% în 2015 şi ar trebui să depăşească ţinta de 2% din PIB fixată de NATO din care ea face parte, subliniază Sipri.

"Scăderea constantă în ultimii ani a cheltuielilor militare în Statele Unite şi Europa de Vest dar în creştere în restul lumii s-a menţinut în 2014, deşi cheltuielile în America Latină au rămas în ansamblu neschimbate", notează raportul.

În Africa, cheltuielile militare au crescut cu 5,9% şi 5% în Asia şi Oceania, în regiune conducând China, care consacră între 2,0% şi 2,2% din PIB apărării de zece ani.