Cei mai bogați romi din România și-au creat adevărate imperii prin metode nu tocmai ortodoxe. Toți dintre cei prezentați mai jos au avut și încă au probleme cu justiția. Cei din vestul țării conduc în top.

Locul I e ocupat de Ionelaș Cârpaci, cu o avere greu de estimat. El și familia lui au construit un imperiu în vestul țării, la Timișoara.

Familia Cârpaci, cunoscută după ce a evacuat mai multe spitale, deține în jur de 150 de case istorice. Toate au fost dobândite după 1989, în condiții suspecte.

Clădirile au fost cumpărate cu titluri litigioase. Familia Cârpaci afla ce procese are primăria și cine cere retrocedarea clădirilor. Lua apoi legătura cu proprietarii și, în schimbul unor sume de bani, le cerea dreptul de a prelua procesele. La câștigarea procesului, le oferea proprietarilor o parte din contravaloarea clădirii. Așa au fost obținute casele istorice în valoare de zeci de milioane de euro.

Numele membrilor familiei figurează pe zeci de dosare penale după ce aceștia i-au forțat pe proprietarii de drept, prin scandaluri, jigniri și sabotări, să plece din imobil.

Expansiunea imobiliară a început din centrul Timișoarei, de la kilometrul zero. Rând pe rând, casele istorice au fost cumpărate. Acum, fostul sediul al Securității e acum sediul Uniunii Naționale a Comunităților de Romi.

Bulibașa Ferdinand Stănescu este cel mai bogat țigan din Moldova, cu o avere estimata la 7 milioane de euro. El este Comisarul European pe problemele romilor și și-a decorat casa cu simbolul monedei europene. Deține un „Palat” cu turnulețe aurii în Comuna Grajduri, din județul Iași.

Următorul pe listă este Silvian Ilie Filoti, cu 6,3 milioane de euro. Este bulibașa romilor din Fața Luncii, Craiova.

Silvian Ilie Filoti este președintele Comunității Etniei Romilor din Craiova și este cunoscut pentru activitățile de cămătărie. Numele lui a mai apărut și într-un dosar de returnări ilegale de TVA.

Între anii 1990 și 1994, membrii clanului „Fulguță” au desfășurat activități de cămătărie acordând împrumuturi în valută și monedă românească pe un termen scurt și cu dobândă mare. Persoanele împrumutate care nu au putut să își achite datoriile au fost lipsite de libertate sau șantajate.

În topul bogaților, cu 3,7 milioane de euro vine celebrul Bercea Mondial.

Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, din Drăgănești-Olt este înrudit cu oameni de afaceri cunoscuți, printre care fratele fostului președinte Traian Băsescu, Mircea Băsescu,  dar și cu magistrați. În prezent se află în închisoare pentru mai multe fapte reprobalile.

Lista este completată de Dan Stănescu cu o avere de 3 milioane de euro. „Regele” Dan Stănescu şi familia sa regală din Costeşti.  El a „moştenit” titlul de rege, ca şi o mare parte a averii, de la tatăl său, Ilie Badea Stănescu, zis Tortică, care a murit în 2007. Atunci, în curtea Palatului de Aramă din Costești, Regele Dan şi-a pus însemnele de aur ale regalităţii, extrem de valoroase: coroana cu nestemate a tatălui său, ce cântăreşte peste un kilogram de aur de 24 de karate, şi care este păstrată la BNR.

Sursa Antena3.