Evenimentul Zilei > Monden > Top 10 tehnologii așteptate în 2030. Numărul 4 va schimba complet realitatea
Top 10 tehnologii așteptate în 2030. Numărul 4 va schimba complet realitatea

Top 10 tehnologii așteptate în 2030. Numărul 4 va schimba complet realitatea

Oamenii se așteaptă ca o serie de servicii noi, care interacționează cu simțurile noastre (vedere, auz, gust, miros și atingere) să devină o realitate comună până în 2030.

Previziunile consumatorilor despre „Internetul simțurilor” sunt printre așteptările evidențiate în cea de-a noua ediție a raportului „Ericsson: Trenduri Hot”.

„Internetul simțurilor” va fi activat de tehnologii precum inteligența artificială (AI), realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR), 5G și automatizare. Consumatorii prevăd că până în 2030 experiențele bazate pe ecrane vor concura din ce în ce mai mult cu cele multisenzoriale care vor fi aproape inseparabile de realitate.

Pe baza unor cercetări cuprinzătoare, raportul „Ericsson: Trenduri Hot în 2030” reprezintă așteptările și previziunile celor 46 de milioane de oameni „folosiți” în timpul studiilor, scrie Ericsson.com.

Printre principalii factori pentru „internetul simțurilor” se numără divertismentul imersiv și cumpărăturile online, criza climatică și nevoia de a reduce impactul climatic.

Dr. Michael Björn, șeful Divizei de Cercetare, Ericsson Consumer & IndustryLab și co-autor al raportului, spune: „De multe ori ne imaginăm viitorul ca o dezvoltare liniară de astăzi. Dar trebuie să luăm deja în considerare ce oportunități și provocări vor aduce o lume în care toate simțurile umane sunt digitalizate.

„De exemplu, acesta ar putea juca un rol semnificativ în acțiunea climatică și reducerea amprentei de carbon. Multe activități pot fi digitalizate pentru a reduce impactul lor asupra climei. Ai putea să mergi la serviciu, să mergi în vacanță și să călătorești lumea, toate de acasă.

„Consumatorii se așteaptă ca îngrijorarea cu privire la confidențialitatea individuală pe „internetul simțurilor” să fie abordată de industrie. De exemplu, oamenii se tem că simțurile lor ar putea fi manipulate astfel încât ei să cumpere ceva de pe internet”, a mai spus acesta.

Top 10 cele mai așteptate tehnologii în 2030:

  1. Creierul uman devine, de fapt, o interfață – Oamenii doar se vor gândi la un traseu făcut pe GPS și îl vor putea vedea în fața ochilor.
  2. Reconstrucția vocală – Orice voce va putea fi reprodusă cu fidelitate de alte persoane cu ajutorul unor microfoane performante.
  3. Orice aromă – papilele gustative vor fi modificate astfel încât să orice ai mânca va avea un gust plăcut pentru tine.
  4. Arome digitale – vizitele virtuale în diferite locuri vor aduce de asemenea și mirosurile specifice acelor zone.
  5. Atingere totală – transformarea automată a smartphonurilor în aplicația folosită.
  6. Realități combinate – jocurile de realitate virtuală ar putea fi confundate chiar cu realitate, nemaiexistând diferente vizibile.
  7. Verificat ca fiind real – nu vor mai exista „fake news”.
  8. Securitate virtuală sporită – nu va maie xista șansa ca cineva să îți fure datele introduse pe internet.
  9. Sustenabilitate conectată – serviciile bazate pe „internetul simțurilor” vor face ca societatea să fie mult mai sustenabilă.
  10. Servicii senzoriale – vor exista mall-uri virtuale, unde oamenii se vor simți ca și când ar fi într-un mall adevărat.