Editura Evenimentul si Capital

Tolontan: Şefii ISU se plimbau pe BANII ROMÂNILOR donaţi pentru Fundaţia SMURD al cărei preşedinte este Raed Arafat. Inspectorii ISU încasau ŞPĂGI de 10.000 de euro pe lună. REPLICA Fundaţiei SMURD

Raed Arafat este preşedintele Consiliului Director al Fundaţiei pentru SMURD
Autor: | | 27 Comentarii | 15474 Vizualizari

În continuarea dezvăluirilor făcute de jurnaliştii Mirela Neag şi Cătălin Tolontan pe site-ul tolo.ro – #Colectiv: Drapelul țesut cu fir de șpagă – se precizează că valoarea cotizaţiilor lunare adunate de inspectorii ISU Bucureşti de la patronii de firme sau de la companii se ridica la aproximativ 10.000 de euro pe lună. Autorii arată că o parte dintre aceste cotizaţii proveneau şi de la Fundaţia pentru SMURD, al cărei preşedinte este secretarul de stat Raed Arafat. Pompierii care au dezvăluit aceste aspect susţin că banii, donaţi de români în cotul fundaţiei, erau folosiţi şi de şefii ISU pentru a se plimba în străinătate. În replică, Fundaţia SMURD susţine că “au fost donate doar bunuri, destinate susţinerii şi dezvoltării activităţii desfaşurate de echipajele SMURD Bucureşti-Ilfov”.

Pe site-ul tolo.ro a fost publicată a doua parte a dezvăluirilor făcute de ofiţeri ISU care arată că mari companii de servicii publice, hipermarketuri, sute de magazine sau firme celebre au sponsorizat Asociația pompierilor din Dealul Spirii. ”Au făcut-o de bunăvoie, cu cît a putut fiecare să ajute”, explică, în detaliu și netulburat, chiar promotorul sistemului, colonelul Stelian Duduș, fostul șef de pînă în 2015 al celei mai mari unități de pompieri din țară.Afirmaţia este susţinută şi de un pompier de la ISU București:”Mai bine adunai sponsorizări pentru o Asociație privată, bani de care știai că vei beneficia și tu, în loc să strîngi amenzi pentru buget, că leafa tot aia ți-o dădea!”, mai ales că “șeful îți fixa normă la sponsorizări!”, întăresc oamenii din interior. Una dintre listele cu sponsorii ISU a fost publicată în revista Asociației Dealul Spirii şi pe ea se regăsesc – pe lângă firme şi companii - Primăria Capitalei, toate primăriile de sector din Bucureşti şi Fundaţia pentru SMURD.

“Și uite așa și-au făcut socoteala cei 96 de inspectori care, în 2014, în numele prevenirii incendiilor, au bătut Bucureștiul ca să dea avize, autorizații și să controleze firmele, cluburile, magazinele și mall-urile”, scrie tolo.ro. ”Noi sîntem o structură militarizată, a Ministerului de Interne, ordinul nu se discută, se execută. A fost nevoie de sponsorizări, le-am adus!”, întărește o sursă.

Rezultatele se văd lesne în cifre. Pe vremea sponsorizărilor 2010-2014, amenzile au fost mult mai mici decît în 2015, cînd sponsorizările au încetat, după ce noua conducere a ISU a avut nevoie de o ședință cu defibrilatoarele pe masă. Un calcul arată că 3,6 milioane de lei cumulează amenzile date de ISU București-Ilfov în primele 9 luni ale lui 2015, iar 1,4 milioane de lei cumulează amenzile ISU București și ISU Ilfov în cele 12 luni ale lui 2014.

”Hai s-o spunem pe aia dreaptă! Nu amenzile ne interesau. Pe vremea lui Duduș, ori aduceai sponsorizări, ori erai incompetent”. Acum, oamenii din interior reclamă o înăsprire a sistemului din unitate. Și alte probleme. ”Credeți-ne, sînt mai multe lucruri în neregulă”, zic ei. Care sînt lefurile inspectorilor-pompieri? Un tînăr abia intrat în sistem ia în jur de 2.000 de lei, iar un șef de tură ajunge la 3.000 de lei. ”Oamenii trebuie să știe adevărul. În București și Ilfov noi avem înregistrate 40.000 de obiective. Cu 60 de oameni la control, cîți sînt acum, la cîți ani îi vine rîndul unui obiectiv să fie controlat?”, susţine un pompier de la ISU.

Aproape 450 de grădiniţe particulare funcţionează fără autorizaţie de la ISU

La școli, spitale și marile magazine, autorizările s-au făcut cu prioritate. Dar sînt unele destinații unde rata de autorizare este dramatică. Grădinițele particulare de pildă.Din cele 450 de grădințe particulare din București și Ilfov, doar 2 sînt autorizate!

Fostul şef al ISU Bucureşti: la poliție au fost sponsorizări cu BMW-uri!

Politizarea conducerii este altă problemă reclamată de oameni. ”Colonelul Duduș a avut proptele politice clare. Întrebați-l!”. Apoi, jurnliştii relatează dialogul cu fostul şef al ISU Bucureşti, colonelul Constantin Duduş:

Domnule colonel Duduș, e adevărat că la un moment dat a venit un control de fond de la IGSU?

Da, la finalul lui 2010. Dar care-i problema?

Și au plecat într-o zi?

Stați să vă explic.

Au plecat într-o zi?

Într-o zi sau două, nu știu exact.

Fără să facă controlul.

Da, e corect că nu l-au făcut. Dar l-au făcut după aceea, în 2011, la cîteva luni.

Și de ce i-au retras imediat superiorii dumneavoastră pe cei de la control? E adevărat că ați sunat la ministrul Igaș și s-a rezolvat?

Au fost niște probleme, e adevărat.

Ce probleme?

Veniseră cu scop clar ca să mă dea jos. Și nu mi s-a părut normal să se facă un control cu dedicație. Repet, au făcut apoi controlul fără probleme.

Apropo de sponsorizări, e adevărat că s-au primit și mașini?

Da, Dacii Logan care au fost colantate și transformate în mașini de intervenții. Nu ne-am plimbat cu ele. Nu știți că și la poliție au fost sponsorizări cu BMW-uri?

Nu caută nimeni un vinovat, că lucrurile sînt mult mai complicate, ca în orice colectiv imens de oameni, peste 3.000 de pompieri, supuși stresului, restricțiilor, pasiunii și intrigilor care nu lipsesc între bărbați puternici și femei curajoase. Oameni care muncesc în ture de 24 cu 48. Adică muncesc o zi plină, de 24 de ore, și se odihnesc două, înainte de a reveni iar pentru 24 de ore nonstop. ”Înainte, programul era de 24 cu 72. Cei de la SMURD au și ei același program, de 24 cu 48, e greu și e demotivant”.

“Nu cumva pasați totul la colonelul Duduș?”, sună întrebarea jurnaliştilor către sursă. ”Poate aveți dreptate. Dar, pe de altă parte, e normal ca un corp de pompieri să fie condus de un om impus politic?”, a răspuns pompierul.. ”Cînd o unitate de pompieri e condusă de un om care n-a trecut în viața sa prin fum la intervenție se petrec lucruri anormale. Asta înseamnă politizare”, susţine un pompier de la ISU București-Ilfov.

Sponsorizări cu acordul MAI

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI