Evenimentul Zilei > Actualitate > Tokes: ”Maghiarii din Transilvania trebuie să fie mândri de rolul jucat în eliberarea țării noastre și în atingerea libertății românilor” I GALERIE FOTO
Tokes: ”Maghiarii din Transilvania trebuie să fie mândri de rolul jucat în eliberarea țării noastre și în atingerea libertății românilor” I GALERIE FOTO

Tokes: ”Maghiarii din Transilvania trebuie să fie mândri de rolul jucat în eliberarea țării noastre și în atingerea libertății românilor” I GALERIE FOTO

Peste 500 de etnici maghiari au participat, miercuri seara, la întâlnirea cu președintele Ungariei, la Timișoara. Áder János, președintele republicii Ungaria a fost invitatul special al europarlamentarului Tokes Laszlo, cadrul programului organizat spcial, la Timișoara, pentru celebrarea celor 25 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 în comunitatea maghiară.

În sală s-au aflat peste 400 de etnici maghiari din Timișoara, dar și un număr impresionant de studenți maghiari, veniți special de la Oradea pentru acest eveniment. „Este o onoare pentru noi să fim vizitați de președinte”, spune unul dintre participanți.

Primul care a luat cuvântul a fost europarlamentarul Tokes Laszlo.  El le-a cerut ungurilor să fie mândri că au pornit o revoluție, la Timișoara, și a amintit, că acum speranțele maghiarilor din România sunt toate îndreptate spre președintele ales.  

Tokes: ”Avem speranța să apară schimbări radicale și în viața  maghiarilor din Ardeal”

”Învingând frustrările că revoluția ne-a fost deturnară, noi, maghiarii din Transilvania trebuie să fim foarte mândri și să ne asumăm rolul pe care l-am jucat în eliberarea țării noastre și în atingerea libertății românilor. Timișoara, Ardealul și Biserica Reformată au fost în fruntea Revoluției. Putem fi mândri de faptul că în spiritul calvinismului și al mesajului apostolic am înfăptuit ceea ce am făcut. Trebuie să cedăm numai lui Dumnezeu și nu oamenilor”, a spus Tokes Laszlo.

Tokes a punctat comuniunea româno-maghiară care a adus, în România, un nou preșdinte. ”Cu ocazia ultimelor alegeri s-a realizat din nou acea unitate româno-maghiară care exemplifică spiritul Timișoarei. Klaus Iohannis a apărut pe scenă, lucru care ne promite și noi schimbări. Avem speranța să apară schimbări radicale și în viața  maghiarilor din Ardeal”, a mai spus europarlamentarul la finalul discursului său.

Janos: ”Eroii Timișoarei din decembrie 1989 sunt eroii noștri și azi”

Președintele Ungariei a vorbit mai ales despre cât de mult erau persecutați, în plus față de restul românilor, minoritarii etnici. ”Acum 25 de ani Ungaria și-a luat deja bun rămas de la dictatură și statul partid. (…) Ne pregăteam pentru primele alegeri libere. În  România atunci încă băteau alte vânturi. Iarna lui 1989 părea că va fi și mai grea: lipseau alimente, benzina, căldura. Nu  se asigura lucrurile de bază pentru viața de zi cu zi a oamenilor. Dictatorul chinuia conștient poporul său. Considera că aceia care se ocupă să supraviețuiască zi după zi nu au timp să se gândească la lipsa libertății. (…) Toate opresiunile apăsau suplimnetar asupra minrtorăților etnice. În Transilvania sau în Banat, ungurii sufereau și pentru identatea lor etnică,  pentru limba, religia lor, aveau parte de umilințe și amenințări permanente, pe lângă restul lipsurilor. Legea tăcerii a fost ruptă de un tânăr preot timișorean. El a spus ce simțeau milioane de oameni ”Mai departe nu putem trăi așa. Ajunge! Ajung frigul, foamea, minciuna, umilințele, lipsa de perspective. Nu mai vrem să ne fie frică!” Iar aceste vorbe  au avut un efect surprinzător. Au arătat că  enunțarea adevărului poate fi o forță foarte mare”, a punctat. Áder János.
Înaltul demnitar a memorat solidaitatea care s-a instituit în țara vecină odată cu izbucnirea revoluției la Timișoara: ”Mii de cetețeni unguri voiau să trimită ajutoare în toată România, nu numai în Ardeal. Nicio clipă nu s-a gândit nimeni ca numai ungurii din România să primească.  Ajutoarele erau pentru toți care aveau nevoie. Această solidaritate în sine a fost miracolul Crăciunului. Mulți voluntari unguri au pierit atunci. Eroii Timișoarei din decembrie 89 sunt eroii noștri și azi”.
Programul maghiarilor de  celebrare a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 continuă mâine la Timișoara. Joi seara de la ora 18,00, europarlamentarul Tokes Laszlo, în calitatea sa de pastor reformat va susține o slujbă ecumenică la Biserica Reformată din Piața Maria. ( Fotografii: Ardrian Pîclișan)