Laszlo Tokes a declarat presei din Ungaria că şi el a cerut, de aprope trei decenii, să se facă dreptate atât în cazul violenenţelor comise în timpul revoluţiei din 1989, cât şi în dosarul mineriadei din 1990, dar şi în cazul evenimentelor din martie 1990, de la Târgu Mureş.

Europarlamentarul a afirmat că întrebările procurorilor s-au referit la perioada 22 – 30 decembrie 1989, de după căderea regimului lui Nicolae Ceauşescu, deoarece atunci au fost înregistrate cele mai multe victime, mult mai multe decât în timpul protestelor care au condus la căderea dictatorului.

„Şi eu consider că vinovăţia aparţine noii puteri, care era legată de Ion Iliescu” – a declarat Laszlo Tokes, citat de MTI.

La întrebările adresate de procurori, europarlamentarul a răspus că nu a avut niciun rol în alcătuirea noului guvern. Atât el, cât şi doamna Doina Cornea au fost incluşi în Consiliul Frontului Salvării Naţionale cu un rol decorativ. „Am fost inclus în acest organism pentru a legitima revoluţia din România, care între timp se transformase în lovitură de stat. Noua putere avea nevoie de noi, dar nu şi de opiniile noastre” – a declarat László Tőkés.

Fostul episcop reformat şi-a exprimat speranţa că actul de dreptate nu va fi împiedicat de actuala situaţie politică internă, dar a afirmat că este probabil că „se va aşepta ca actorii principali de atunci să plece în pace din lumea noastră”.