Moţiunea împotriva ministrului Toader este înscrisă pe ordinea de zi a plenului pentru a treia oară, după ce dezbaterea acesteia a fost amânată de două ori săptămâna trecută din cauza lipsei de cvorum.

Ministrul Tudorel Toader a fost prezent miercuri în sala de plen şi i-a aşteptat pe senatori aproximativ 15 minute. În plen au fost prezenţi 44 de senatori, faţă de minimum 69 cât era necesar, iar Claudiu Manda, preşedintele de şedinţă, a constatat lipsa cvorumului.

Potrivit unor surse parlamentare, amânarea de lunea trecută, când moţiunea s-a aflat pentru prim dată pe ordinea de zi, ar fi fost generată de absenţa motivată a mai multor senatori, aflaţi în străinătate, absenţă care ar fi putut genera o lipsă de cvorum în plen, dar şi de agenda ministrului Tudorel Toader, care nu i-ar fi permis prezenţa, luni după-amiază, în plenul Senatului. În cele din urmă, şedinţa de plen de luni a avut loc săptămâna trecută doar cu program legislativ.

Senatorii PSD vor vota la moţiunea simplă pe Justiţie „exact aşa cum le dictează conştiinţa”, declara, miercurea trecută, liderul PSD, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor. El adăuga că „se pare că PSD-ul nu şi-l mai asumă” pe Toader pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

„Vă imaginaţi că eu am venit nepregătit? Moţiunea se citeşte de către iniţiatori, după care eu – subiectul la care se referă – am pregătit răspuns la fiecare întrebare. Şi eram pregătit să vorbesc o oră, două ore despre fiecare punct din moţiune, să dau răspunsurile. (…) M-am gândit la ce-i mai rău”, a declarat Toader, la Parlament.

El a reafirmat joi că îşi va exercita atribuţiile până în momentul în care în Monitorul Oficial va apărea un alt nume pentru această demnitate, precizând în context că nu îşi poate închide biroul doar pentru că a auzit că va fi remaniat.

Semnatarii moţiunii solicită „încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituţia României republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti”. Ei îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la „modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României”. PNL şi USR îi cer, de asemenea, ministrului Justiţiei să sprijine iniţiativa legislativă liberală de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, scrie Agerpres.

 

Te-ar putea interesa și: