"Problema ahivei SIPA a existat de la începutul existenței ei. Din 2011 se tot vorbește despre desecretizare, cred că e cazul să o facem, a trecut destul timp.

Avem toate răspunsurile de la toate ministerele care și-au dat acordul pentru acest proiect. Avem sub semnatura conducătorilor, iar hotărârea de Guvern va merge mai departe. Este timpul să ștergem această pată neagră din istoria României, așa cum o numesc mulți. 

Poate fi verificat pe pagina de internet a ministerului Justiției faptul că în legatura cu problema desecretitarii, in legatura cu acest proiect de Hotarare de Guvern și-au exprimat punctele de vedere, pe rând CSM, ministerul Public, Asociația Magistratilor din Romania, Uniunea judecătorilor din Romania, Asociația Procurorilor din Romania", a spus Tudorel Toader la Antena 3. 

Răspunsul pentru Dana Gîrbovan

Judecătoarea Dana Gârbova îi cere premierului Sorin Grindeanu să nu desecretizeze arhiva SIPA fără ca magistrații să-și poată consulta dosarele aflate în arhivă.  ”Solicit public premierului Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la aşa-zisă "desecretizare" a arhivei SIPA, iar dacă a făcut-o deja să nu o trimită la Monitorul Oficial. Este inadmisibil că ministrul justiţiei Tudorel Toader să propună o hotărâre de guvern cu privire la soarta acestei arhive fără să se consulte în prealabil cu magistraţii şi fără că această hotărâre de guvern să fie supusă dezbaterii publice. Precedentul ministru al justiţiei Raluca Prună a minţit opinia publică când a spus că din 2006 nu s-a intrat în această arhivă.

Tot ea a spus că anumite documente cu "interes operativ" vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil. Ministrul justiţiei Tudorel Toader trebuie să facă publice – aşa cum a promis – toate rapoartele, ordinele, procesele verbale şi orice alte înscrisuri există cu privire la această arhivă. De peste 12 ani s-a minţit public în legătură cu această arhivă şi toţi românii trebuie să ştie adevărul în legătură cu ea. După ce aflăm ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani cu această arhivă vom discuta despre ce să facem cu ea. Link-ul de mai jos arată că această hotărâre de guvern nu a fost pe agenda publică. Este inadmisibil că un asemenea act normativ să fie emis de guvern, la propunerea ministrului justiţiei, cu o totală lipsa de transparenţă. Solicit încă odată Guvernului să revină asupra acestei hotărâri şi să o supună dezbaterii publice înainte de a o publică”, scrie Dana Gârbovan pe pagina sa de Facebook.

În replică, Tudorel Toader i-a răspuns judecătoarei printr-un răspuns simplu. "Nu m-am răzgândit, dacă așa a părut, îmi pare rău. Se vom desecretiza anumite rapoarte din momentul apariției în Monitorul Oficial. Nu am desecretizat secrete de stat, pentru că nu ține de Ministerul Justiție și ar fi ilegal", a completat Toader. 

Știre în curs de actualizare