Editura Evenimentul si Capital

Filmul scandalului protocoalelor. Toader declanșează evaluarea lui Augustin Lazăr!

Autor: | | 3 Comentarii | 713 Vizualizari

Recentul scandal al protocoalelor – pornit de la dezvăluirile lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă – s-a transformat, cu iuțeala unui incendiu, într-un veritabil război al acuzațiilor, odată cu anunțul lansat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a precizat că a declanșat procedura de evaluare a procurorului general, Augustin Lazăr. „Evenimentul zilei” vă prezintă filmul acestui nou scandal de proporții.

După ce Vâlcov a publicat deja celebrul protocol pe Facebook, Parchetul General a susținut că documentul în cauză are un caracter secret și că a fost trimis, pe 20 martie 2018, la Consiliul Superior al Magistraturii și la Ministerul Justiției, ambele instituții fiind la curent cu demersurile procurorului general vizând declasificarea. Parchetul a confirmat că s-a constituit un dosar penal pentru încălcarea articolului 305 din Codul Penal în speța protocolului secret publicat pe Facebook.

Anunțul care a dus scandalul la paroxism

Tudorel Toader a anunțat, sâmbătă dimineață, tot pe Facebook, că declanșează procedura de evaluare a activității desfășurate de către procurorul general Augustin Lazăr. „Declanșez procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție! Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogate” încă din 2016.

Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, „La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr.....din 04.02.2009”. Folosirea sintagmei „se abrogă”, arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative. Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile”, se arată în mesajul postat de Tudorel Toader.

Parchetul reclamă atacuri și presiuni instrumentate politic

Procurorul general Augustin Lazăr a avut, sâmbătă, o primă reacție după ce ministrul Justiției a anunțat că a declanșat evaluarea activității sale. Lazăr susține că, așa-zisa temă prezentată este una falsă, că Ministerul Justitiei fusese informat cu mult înainte de aceste protocoale și că va face publică această corespondență zilele următoare. De asemenea, Lazăr insistă că toate aceste atacuri asupra Parchetului General pe tema protocoalelor au scopul de a destabiliza instituția într-un moment în care se lucrează la soluționarea unor dosare extrem de importante, cum ar fi cel al Revoluției și cel al gravelor violențe din 10 august.

Publicarea corespondenței cu CSM și Ministerul Justiției

„Luând act de intenția ministrului Justiției de a declanșa procedura de evaluare a activității manageriale pe care am desfășurat-o, intenție afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații în decembrie 2016 și cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoștință opiniei publice următoarele: Colaborarea dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituții cu respectarea strictă a legii. În acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștință Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justiție, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondența avută cu aceste instituții”, a anunțat Lazăr.

„O temă falsă”

De asemenea, procurorul general a fost de părere că scandalul protocoalelor nu este altceva decât o acțiune de destabilizare a Ministerului Public. „Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate. În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod „ilegal”, „subteran” de a acționa reprezintă, în mod evident, o acțiune de destabilizare a Ministerului Public. Protocolul clasificat are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale SRI. Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României. Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele”, a conchis Augustin Lazăr.

Bombă la Miami! Naomi Osaka, eliminată în turul 3! Cum poate ajunge Simona Halep lider mondial

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI