Evenimentul Zilei > Actualitate > Tiriac, locul 13 intre bogatasii est-europeni
Tiriac, locul 13 intre bogatasii est-europeni

Tiriac, locul 13 intre bogatasii est-europeni

Tiriac figureaza pe locul 13 in clasamentul celor mai bogati 15 oameni de afaceri din Europa de Est, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, potrivit unui clasament publicat ieri de revista americana "Forbes".

Topul a fost realizat pe baza unor date din luna martie. Tiriac a facut bani din domeniul bancar, al asigurarilor, leasing si vanzari de autoturisme si imobiliar, potrivit editorilor topului.

Tiriac este parte a prestigiosului clasament din luna martie a acestui an, cand a fost inclus in topul „Forbes” al celor mai bogati oameni din lume si a ocupat locul 840.

Forbes spune despre primul miliardar al Romaniei, ca "si-a folosit relatiile si averea pentru a investi in tara de origine dupa caderea comunismului.”

La publicarea urmatorului clasament al celor mai bogati pamanteni, in martie anul viitor, Romania va mai fi reprezentata de cel putin un miliardar: omul de afaceri Dinu Patriciu, care a vandut in vara pachetul majoritar de actiuni de la Rompetrol, tranzactie care i-a adus peste 2 miliarde de dolari.

Si George Copos, care patroneaza hotelurile Crowne Plaza si Hilton, Ana Teleferic, Ana Yacht Club si alte cateva zeci de afaceri, spune ca se indreapta catre o avere de 1 miliard de dolari si ar putea intra in urmatorii doi ani in clasament.

Majoritatea celor 15 oameni de afaceri est-europeni, cu averi de peste un miliard de dolari, provin din Polonia si Ucraina. Cel mai bogat om din regiune si locul 119 in lume este cehul Petr Kellner, in varsta de 43 de ani, cu o valoare estimata la sase miliarde de dolari. Kellnes detine controlul asupra celei mai mari companii de asigurari din Cehia, Pojistovna Ceska.

Omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov se situeaza pe locul al doilea in clasamentul realizat de revista americana, cu o avere de patru miliarde de dolari, urmat de conationalul sau, Victor Pinchuk, cu 2,8 miliarde de dolari.

Conform Forbes, la ora actuala cel mai bogat om din lume este Bill Gates, cu o avere de circa 59 mld. dolari (peste 40 mld. euro). Bill Gates se intrece in top 3 cu americanul Warren Buffet (52 miliarde de dolari) si mexicanul Carlos Slim Helu (49 miliarde de dolari).

Ieseanul care vrea sa fie cel mai bogat om din lume

In luna iulie, avocatul iesean Florin Fluturel a infiintat, perfect legal, firma Romvector X SRL, cu un capital de 392,4 miliarde de lei, adica peste 125 miliarde de euro.

Avocatul, in varsta de 34 de ani, a convins un expert contabil, si apoi Registrul Comertului din Iasi, de valoarea potentiala a afacerii pe care vrea sa o lanseze cu inventia sa revolutionara care poate controla orice aparat electronic cu puterea gandului.

Expertul contabil a calculat numarul de potentiali utilizatori ai inventiei, a inmultit cu pretul de 4.000 de euro pe licenta de utilizare si a rezultat suma de 125 de miliarde de euro.

In companie, avocatul si sotia sa detin 89% din actiuni, Nicolae Nacioiu (un inventator din Bucuresti) detine 10%, iar un alt avocat din Iasi, Catalin Horga, detine 1%. Ieseanul planuieste sa caute investitori din intreaga lume sau sa lanseze actiuni pe piata de capital pentru a-si dezvolta afacerea.

Compania japoneza Hitachi a anuntat anul acesta ca lucreaza la o interfata creier-aparat, care sa transforme fluxul sanguin in semnale electrice. Prototipul acestei tehnologii a fost expus la Laboratorul de cercetare avansata al Hitachi, din Hatoyama.

Si in Japonia, Statele Unite, Rusia sau Marea Britaniei s-au facut experimente similare, presa internationala scriind deseori despre experimentele din laboratoarele secrete ale NASA si armatei americane.

Ieseanul nu a fost inca luat in vizorul prestigioasei publicatii americane Forbes, care actualizeaza permanent lista miliardarilor lumii.