Considerat cel mai puternic om din tenisul mondial, românul Ion Ţiriac este tot mai aproape să-şi vadă visul cu ochii: să organizeze un turneu de Grand Slam.

Sutele de milioane de euro investite
de guvernul spaniol în proiectul inventat de Ţiriac la Madrid (gazda unuia dintre cele mai bogate turnee de tenis), dar şi influenţa de care se bucură românul în cercurile înalte din lumea „sportului alb“, se pare că îi dau dreptul să spere la preluarea unuia dintre cele patru concursuri de Grand Slam sau chiar la crearea unui al cincilea care să fie găzduit de capitala Spaniei. Zilele acestea, Federaţia Australiană de Tenis a anunţat oficial că este în pericol să piardă organizarea Australian Open (primul turneu de Grand Slam al sezonului) în favoarea lui Ion Ţiriac.

Madrid, noua „Mecca“
a tenisului

„Australian Open este la răscruce
de drumuri, viitorul său fiind în pericol. Pretenţiile în ceea ce priveşte drepturile pentru un turneu de tenis au crescut dramatic în ultimii cinci ani. Avem nevoie urgentă de investiţii masive“, se precizează în raportul anual al federaţiei de tenis de la Antipozi. Responsabilii tenisului din Australia au cerut guvernului un sprijin financiar de 300 de milioane de dolari pentru a face faţă concurenţei.

Conform „Herald Sun“, cel mai
bine vândut cotidian australian, semnalul de alarmă a fost tras după ce „două dintre figurile cele mai proeminente ale tenisului, promotorul român Ion Ţiriac şi Christian Bimes, preşedintele Federaţiei Franceze de Tenis, au dat de înţeles că vor exista schimbări în privinţa locaţiilor turneelor de Grand Slam“. Sursa precizează că Ţiriac a cerut oficial Federaţiei Internaţionale de Tenis dreptul de a organiza, la Madrid, un al cincilea turneu de Mare Şlem sau, dacă actualul calendar nu permite, preluarea unuia dintre cele patru existente: Australian Open (Melbourne), Roland Garros (Paris), Wimbledon (Londra) şi US Open (New York).

Bimes a confirmat temerile: „Deocamdată, Roland Garros nu îşi va pierde statutul de Grand Slam, dar sunt convins că, dacă nu facem progrese, va veni ziua în care va fi creat al cincilea şi chiar al şaselea turneu de Mare Şlem, găzduite probabil de Asia şi de Europa“.

„Sportul s-a schimbat radical
în ultimii 20 de ani“

„Cu tot respectul pentru reprezentanţ
ii turneelor de Grand Slam, dar trebuie să ni se ofere şansa de a ne întrece cu ei. Eu sunt gata să o fac la toate capitolele: premii, calitate, infrastructură, orice… Vreau să fiu lăsat să concurez de la egal la egal. Care sunt premiile la Roland Garros? 15 milioane de euro? Acum pun pe masă 15 milioane de euro, dar vreau să primesc acelaşi statut ca şi Roland Garros-ul, nu unul inferior. Lăsaţi-mă să concurez, asta cer, dar ei nu mă lasă!“, a atacat Ţiriac, în presa germană.

Pentru a ilustra ancorarea în trecut
a actualilor organizatori de Grand Slam, românul a povestit cum, dezamăgit de faptul că turneul de la Wimbledon era dat peste cap de ploaie, Bernie Ecclestone, patronul Formulei 1, l-a întrebat dacă nu există posibilitatea să cumpere el acest concurs, contra sumei de peste 100 de milioane de dolari, şi să-l organizeze altfel.

„Eu nu cred că Sarkozy (
n.r. preşedintele Franţei) va mai permite extinderea complexului de la Roland Garros, care deja a distrus o parte din mediul înconjurător. La Wimbledon e şi mai rău. Ai oameni din 200 de ţări care se uită la televizor, iar meciurile se întrerup din cauza ploii. Şi ce spun ei? «Asta e Londra!» Sportul nu mai e ce a fost. S-a schimbat radical în ultimii 20 de ani“, a adăugat Ţiriac.

INVESTIŢIE

„Caja Magica“, asul din mânecă

„Caja Magica“ este numele noului complex sportiv care se construieşte la Madrid şi care va găzdui, din 2009, turneul de Masters organizat de Ion Ţiriac.

Proiectat de arhitectul Dominique Perrault, cel care a realizat şi Centrul Pompidou din Paris, complexul multifuncţional va include o arenă de 20.000 de locuri, plus alte două cu o capacitate de 14.000, respectiv 4.000 de locuri, toate fiind prevăzute cu acoperiş retractabil. În total, vor exista 25 de terenuri de tenis, dintre care 9 acoperite. Investiţia se ridică la câteva sute de milioane de euro. „Madrid are un viitor frumos, iar acest turneu va beneficia de facilităţi cum nu are nimeni în lume. Am avut propuneri de a face acest turneu în Asia, unde sunt bani şi mai mulţi. Sunt însă suficient de norocos încât să nu fiu un muritor de foame“, crede Ţiriac.