Tiraspolul, fără reacție la ajutorul propus de Uniunea Europeană pentru malul stâng al Nistrului

Tiraspolul, fără reacție la ajutorul propus de Uniunea Europeană pentru malul stâng al NistruluiTiraspol / Sursa foto: Wikipedia

Regiunea transnistreană nu a oferit încă un răspuns oficial la ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru sprijinirea celor peste 350.000 de persoane din această regiune.

Guvernul Republicii Moldova a trimis recent o scrisoare oficială către Tiraspol, în care informează autoritățile transnistrene despre ajutorul oferit de UE și condițiile acestuia.

Printre condițiile impuse de Uniunea Europeană se numără: respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, elaborarea unui plan acceptat de Guvernul Republicii Moldova pentru actualizarea tarifelor la energie, astfel încât acestea să ajungă treptat la prețurile de piață, și excluderea consumatorilor industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin.

„Nu avem încă o reacție, dar suntem convinși că aceasta va veni. Este esențial să depășim această situație critică. Sunt mult mai optimist decât acum două luni și cred că multe dintre problemele concrete, inclusiv cele legate de drepturile omului, vor găsi soluții”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Una dintre condițiile esențiale pentru malul stâng este ca tarifele la energie pentru consumatorii casnici și pentru întreprinderi să crească treptat, astfel încât să ajungă, în timp, la aceleași nivele ca și pe malul drept al Nistrului.

Exces de energie pe malul stâng: Alexandr Slusari cere intervenția Guvernului

După restabilirea alimentării cu gaze a malului stâng al Nistrului, s-a creat un exces de energie electrică produs de Centrala de la Cuciurgan. Cu toate acestea, malul stâng vinde energia către Chișinău sau o schimbă pentru gaze. Această afirmație a fost făcută de Alexandr Slusari, membru al Consiliului de Administrație al Energocom, într-o emisiune televizată.

Slusari a subliniat că acest aspect nu este reglementat de Guvernul de la Chișinău și că, în fiecare seară, surplusul de energie electrică de pe malul stâng este transferat pe malul drept, iar a doua zi este returnat pe malul stâng în orele de vârf de consum.

„Aș dori să subliniez cu toată responsabilitatea că, dacă nu astăzi, cel mai probabil mâine, MGRES va avea un surplus de energie electrică. Nu pot estima exact cât va fi, dar va exista. Deja au apărut întrebări din partea celor de la MGRES, care întreabă dacă vom cumpăra de la ei”, a explicat Slusari.

El a adăugat că Guvernul ar trebui să clarifice situația, mai ales având în vedere diferențele semnificative dintre tarifele la energie și gaze de pe cele două maluri ale Nistrului.

Uniunea Europeană sprijină Transnistria

Uniunea Europeană a alocat un ajutor nerambursabil de urgență în valoare de 30 de milioane de euro Republicii Moldova, pentru a ajuta la depășirea crizei energetice, generată de suspendarea livrărilor de gaze naturale din Rusia.

Din această sumă, 20 de milioane sunt folosite zilnic de Energocom pentru a cumpăra gaze necesare alimentării regiunii transnistrene, inclusiv pentru funcționarea Centralei de la Cuciurgan. Celelalte 10 milioane sunt destinate achiziționării de energie electrică de pe piața de energie pentru malul drept al Nistrului.