Evenimentul Zilei > Actualitate > Timișoara. Patru copii au ars de vii! Erau închiși în casă de părinți
Timișoara. Patru copii au ars de vii! Erau închiși în casă de părinți

Timișoara. Patru copii au ars de vii! Erau închiși în casă de părinți

Patru copii lăsați singuri în casă au murit, arși de vii, noaptea trecută. Cel mai mic dintre ei abia împlinise patru luni. Detalii cutremurătoare ies la iveală în acest caz, vecinii povestind ce obișnuiau să facă părinții celor mici pentru a avea liniște.

UPDATE. Adrian avea 6 luni, Alexandra 6 ani, Andrei 4, Antonia împlinise chiar ieri 2 ani. Tatăl lor era beat în timpul incendiului. Mama copiilor a ținut să anunțe vestea pe Facebook, postând mesajul ”patru suflete sau stins din viața mea vulpe ana” și ”doliu în viața mea vulpe ana” pe un fundal plin de emoticoane care râd în hohote.

UPDATE. Cei patru copii care au ars în incendiul de pe strada Memorandului erau monitorizați de Protecția Copilului. Părinții lor se aflau în vizorul autorităților după ce, în luna mai, au fost reclamați pentru neglijență. Și Primăria Timișoara îi monitoriza.

”Am fost sesizați cu privire la un posibil caz de neglijare a copiilor din partea mamei. Nu s-au observat indicii de neglijare. La momentul vizitei (n.r. – asistenților sociali), copiii erau bine îmbrăcați, hrăniți și îngrijiți. În luna decembrie a anului 2019, cazul a revenit în atenția DGASPC Timiș. Și de această dată, când o echipă s-a deplasat la domiciliu, mama se afla împreună cu minorii, în condiții în regulă de locuit”, spun reprezentanții instituției.

Autoritățile urmează să decidă dacă fratele de 14 ani al copiilor arși de vii în incendiu va fi inclus în programul de protecție socială.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Incendiul a izbucnit aproape de miezul nopții într-o casă de pe satrada Memorandului din Timișoara. Pompierii au suspectat de la început existența victimelor, găsind cele patru trupuri carbonizate la final. A fost nevoie, din cauza fumului, să caute victimele folosind aparatul de termoviziune.

Au murit patru copii cu vârste între 4 luni și 6 ani, frați, în timp ce mama lor și iubitul acesteia se relaxau în cealaltă cameră a casei. Vecinii cred că focul ar fi pornit de la o sobă improvizată și spun că micuții erau lăsați singuri în cameră, împreună cu fratele mai mare, de 14 ani, singurul care, în final, a reușit să supraviețuiască tragediei. Părinții obișnuiau să îi închidă, seara, în cameră, pentru a avea liniște. ”Din câte ştiu, copiii locuiau singuri şi închişi”, a relatat unul din vecini.

La sosirea echipajelor la fața locului, incendiul se manifesta într-o cameră și pe holul locuinței cu o degajare mare de fum. ”Am fost solicitați să intervenim pentru lichidarea unui incendiu la o casă  cu 2 apartamente pe strada Memorandului din Timișoara. Din primele informații primite de la apelant, am fost informați că în interiorul locuinței ar fi un adult si 4 minori. La locul intervenției s-au deplasat de urgență 5 autospeciale de stingere, 3 echipaje SMURD, 2 ambulanțe SAJ cu medic, 2 ambulanțe SAJ cu asistent medical și o autospecială de transport personal și victime multiple”, arată Elena Megherea, purtătoarea d ecuvțânt a ISU Timiș.

În cele  două apartamente ale casei locuiau 9 persoane, 4 adulți și 5 minori, cu chirie, dar fără contract. Seara, copiii erau închiși în camera din spate. ”Pentru identificarea posibilelor victime s-au constituit echipe de căutare-sălvare în interiorul imobilului. Din nefericire, au fost identificate patru persoane decedate”, a mai arătat Megherea.

Când au văzut ce s-a întâmplat, mamei copiilor și concubinului ei li s-a făcut rău. Au fost duși la spital pentru îngrijiri medicale, împreună cu băiatul cel mare, de 14 ani, intoxicat cu fum, și încă un adult. Un al treilea adult a primit îngrijiri medicale la fața locului, refuzând transportul la spital.

În cauză a fost sesizată imediat Protecția Copilului, iar poliția a deschis o anchetă. ”Ancheta e în faza incipientă. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și distrugere. S-a constituit echipa de cercetare la fata locului, iar împreună cu pompierii se vor analiza toate împrejurările care au dus la producerea tragediei”, anunță Alexandra Petrovici, purtătoarea de cuvânt a Poliției Timiș.