Evenimentul Zilei > Social > Timișoara. Elevii cer să fie lăsați să iasă din școli când vor
Timișoara. Elevii cer să fie lăsați să iasă din școli când vor

Timișoara. Elevii cer să fie lăsați să iasă din școli când vor

Elevii din Timișoara au pornit o adevărată revoluție. Ei cer să fie lăsați să părăsească incintele școlilor, în pauze. Spun că e legal, conform Statutului Elevilor. 

Consiliul Județean al Elevilor Timiș a demarat o petiție care a strâns peste 1.000 de semnături de la elevii care au împlinit 18 ani, sau care se apropie de această vârstă, și prin care cer ca ei să fie lăsați să părăsească școlile în recreații: „Sunt major, scoate-mă de aici”.  Conform Statutului Elevului, (Art.15, alineatul k) școlarilor le este interzis să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității.

Într-un comunicat de presă al Consiliul Județean al Elevilor Timiș se arată că „această libertate nu este întotdeauna respectată de către conducerea liceelor și colegiilor din județul Timiș. Elevii s-au ridicat din bancă și se luptă pentru drepturile lor împreună cu noi”. Totuși, trebuie reținut că, pe durata cursurilor, școala răspunde de siguranța și integritatea elevilor. Dacă un elev, chiar major, părăsește școala într-o pauză și suferpă un accident, responsabilitatea cade asupra unității de învățământ.

Oficialii de la Inspectoratul școlar al Județului Timiș spun că această prevedere din Statutul Elevilor trebuie asumată, în egală măsură, de părinții copiilor majori și de conducerile școlilor. „Cunoaștem prevederile Statutului Elevilor. Cunoaștem faptul că odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, elevii, prin faptul că elevi devin majori, dobândesc aceleași drepturi ca și noi, adulții. Însă, să nu uităm că ei sunt în întreținerea părinților. Părinții sau reprezentanții legali răspund de siguranța și securitatea elevilor.

În momentul în care ei părăsesc  incinta unei unități de învățământ, fără știrea unui părinte, ci pur și simplu prin acest drept pe care îl conferă acest statut al elevilor, și se întâmplă ceva legat de securitatea și siguranța lor, noi nu avem cum să intervenim și cum să apărăm acești copii. În acest sens, i-am sfătuit încă din luna septembrie pe colegii mei, directori, să încerce să interacționeze cu părinții elevilor majori. Și să le aducă la cunoștință de existența acestei prevederi. Este firesc ca părinții să știe acest lucru. Că elevii pot părăsi perimetrul școlii și că noi nu avem certitudinea și siguranța că ei se vor întoarce înapoi în școală. Trebuie să știm că părinții conștientizează aceste ieșiri și faptul că noi nu mai putem răspunde dacă viața lor le este pusă în pericol, atât timp cât ei nu sunt în incinta unei unități de învățământ”, a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general Timiș.